Sokaknál a zabkása az abszolút kedvenc, de hogy ne váljék unalmassá, érdemes néha más gabonafélékkel is kísérletezni. A köles például egy remek alternatíva. 

A köles mennyannyi csodás élettani hatással rendelkezik: könnyen emészthető, magas a rosttartalma, szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, miközben az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás. Az ősgabonáként is emlegetett növény valamikor a magyar konyha egyik alapélelmiszere volt, később azonban valamiért háttérbe szorult, szinte már nem is gondolunk rá, pedig sokrétű felhasználása és egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt feltétlenül érdemes visszavezetni a mindennapokba. Kezdjük mondjuk a reggelinél!

Reggeli köleskása gyümölcsökkel

  • 1 csésze köles
  • 2,5 csésze növényi tej
  • 1 csésze víz
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • cukor, juhar- vagy agavészirup ízlés szerint
  • bármilyen gyümölcs, amit szeretsz

A kölest kimérjük, víz alatt alaposan leöblítjük. Ha reggelinek készítjük, érdemes előző este beáztatni a kölest, így megszívja magát, és könnyebben puhul majd főzéskor.

A kölest leszűrjük. A tejet a vízzel felforraljuk, majd hozzátesszük a megmosott kölest, és többször átkeverve 20-25 percig alacsony lángon főzzük. Ha úgy érezzük, hogy kevés rajta a folyadék, önthetünk még hozzá tejet vagy vizet.

Mielőtt lehúznánk a tűzről, mehet bele az édesítő és a vanília-kivonat.

Tálaláskor díszítjük a kedvenc gyümölcseinkkel.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: