Egy jól behűtött gyümölcslevesnél kevés jobb dolog van a világon, a vörösboros ribizli leves pedig pláne párját ritkítja ebben a műfajban. 

Bár messze még a ribizliszezon, az apró fürtökben pompázó gyümölcs az év bármely időszakában elérhető mirelit formában, ez pedig azt jelenti, hogy a friss ribizliből készült recepteket jobb híján fagyasztott gyümölcsökből is elkészíthetjük. Ez azért is jó hír a számunkra, mert az üde, savanykás termések rendkívül gazdagok ásványi anyagokban és C-vitaminban, így igazán kár lenne, ha csak nyáron élvezhetnénk jótékony hatásukat.

A július-augusztusban termő bogyós gyümölcs fanyar, pikáns íze miatt kiváló mártásnak húsok mellé, de ízletes gyümölcsleves is készíthető belőle. Utóbbihoz hoztunk most egy ínycsiklandó receptet.

Vörösboros ribizli leves 

  • 6 szem szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 50 dkg mirelit ribizli
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl rozé bor
  • 1 dl tejszín
  • 1 dkg keményít

Két dl vízben feltesszük főzni a szegfűszeget és a fahéjat, majd ha a víz elfőtte a felét, leszűrjük.

Hat dl felforrt vízbe beletesszük  a cukrot, egy csipet sót, és hozzáöntjük a leszűrt fűszeres levet.

Amikor felforrt, beletesszük az előzőleg kiolvasztott gyümölcsöt, a bort, és az egészet újraforraljuk.

A tejszínben kikevert keményítővel besűrítjük a levest, megint összeforraljuk, majd a végén leturmixoljuk. Ha mindez megvolt, jól lehűtve tálalhatjuk is a ribizli levest. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: