Nosztalgikus zöldbabfőzelék egészségesen

A zöldbabfőzelék amellett, hogy nagyon ízletes, némi odafigyeléssel elkészítve kifejezetten egészséges fogás is. 

A főzelékek alapanyagául szolgáló zöldségek nagyon egészségesek, ám a főzelékek többsége sajnos már közel sem annyira: sokan telepakolják kristálycukorral, liszttel és olajjal, amitől egy furán édes massza lesz a végeredmény.

A zöldbab különösen egészséges, kimondottan ajánlják diétázóknak, ugyanis a növény kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor kifejezetten magas  B1-, B2-és a C-vitaminban, illetve a rosttartalma is kiemelkedő. Cukorbetegségben szenvedők is nyugodt szívvel fogyaszthatják, ugyanis a zöldbab szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

A zöldbabfőzi elkészítése tehát egyszerű, és ha odafigyelünk, akkor nagyon-nagyon egészséges is.

Forrás Cookpad

Hozzávalók

  • 200 g zöldbab
  • 2 evőkanál joghurt/tejföl/ Dr. Oetker vegán krém
  • 1,5 evőkanál liszt (rizs-vagy csicseriborsóliszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • petrezselyemzöld

 

Első lépésként a zöldbabot feltesszük főni, éppen annyi vízben, hogy az ellepje, mellé tehetünk némi babérlevelet is, attól kellemes aromája lesz. Nagyjából 15-20 percet főzzük lassú tűzön.

Egy másik edényben a főzelék sűrítésére szolgáló levet keverjük ki, ez lehet rántás vagy habarás. Ha a habarás mellett döntünk, finomított liszt helyett használjunk rizs- vagy csicseriborsólisztet: az ételek krémesek lesznek tőle, és még a gluténérzékenyek is nyugodtan ehetnek belőle. A sűrítést fokhagymával ízesítsük – antibiotikus, vérnyomás-szabályozó és immunrendszert erősítő hatása miatt. Ehhez adhatunk két evőkanál tejfölt, vagy zsírszegény joghurtot, illetve egy kevés pirospaprikát is, ami szép színt ad neki. Ha vegán formában akarjuk készíteni, akkor pedig a tejföl és a joghurt helyett használjuk vegán krémet.

Keverjük a sűrítményt a zöldbabhoz, majd lassú tűzön főzzük még néhány percig. Kevés sóval ízesítsük csupán, valamint ízlés szerint egy kis ecettel is megbolondíthatjuk.

Tehetünk bele petrezselyemzöldet is, hogy még egészségesebb, na és finomabb legyen.

Kész is az egészséges zöldbabfőzelék, jó étvágyat kívánunk hozzá.

Forrás: Webbeteg

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago