Diéta & Egészség

Nosztalgikus zöldbabfőzelék egészségesen

A zöldbabfőzelék amellett, hogy nagyon ízletes, némi odafigyeléssel elkészítve kifejezetten egészséges fogás is. 

A főzelékek alapanyagául szolgáló zöldségek nagyon egészségesek, ám a főzelékek többsége sajnos már közel sem annyira: sokan telepakolják kristálycukorral, liszttel és olajjal, amitől egy furán édes massza lesz a végeredmény.

A zöldbab különösen egészséges, kimondottan ajánlják diétázóknak, ugyanis a növény kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor kifejezetten magas  B1-, B2-és a C-vitaminban, illetve a rosttartalma is kiemelkedő. Cukorbetegségben szenvedők is nyugodt szívvel fogyaszthatják, ugyanis a zöldbab szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

A zöldbabfőzi elkészítése tehát egyszerű, és ha odafigyelünk, akkor nagyon-nagyon egészséges is.

Forrás: Cookpad

Hozzávalók

  • 200 g zöldbab
  • 2 evőkanál joghurt/tejföl/ Dr. Oetker vegán krém
  • 1,5 evőkanál liszt (rizs-vagy csicseriborsóliszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • petrezselyemzöld

 

Első lépésként a zöldbabot feltesszük főni, éppen annyi vízben, hogy az ellepje, mellé tehetünk némi babérlevelet is, attól kellemes aromája lesz. Nagyjából 15-20 percet főzzük lassú tűzön.

Egy másik edényben a főzelék sűrítésére szolgáló levet keverjük ki, ez lehet rántás vagy habarás. Ha a habarás mellett döntünk, finomított liszt helyett használjunk rizs- vagy csicseriborsólisztet: az ételek krémesek lesznek tőle, és még a gluténérzékenyek is nyugodtan ehetnek belőle. A sűrítést fokhagymával ízesítsük – antibiotikus, vérnyomás-szabályozó és immunrendszert erősítő hatása miatt. Ehhez adhatunk két evőkanál tejfölt, vagy zsírszegény joghurtot, illetve egy kevés pirospaprikát is, ami szép színt ad neki. Ha vegán formában akarjuk készíteni, akkor pedig a tejföl és a joghurt helyett használjuk vegán krémet.

Keverjük a sűrítményt a zöldbabhoz, majd lassú tűzön főzzük még néhány percig. Kevés sóval ízesítsük csupán, valamint ízlés szerint egy kis ecettel is megbolondíthatjuk.

Tehetünk bele petrezselyemzöldet is, hogy még egészségesebb, na és finomabb legyen.

Kész is az egészséges zöldbabfőzelék, jó étvágyat kívánunk hozzá.

Forrás: Webbeteg

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago