Eltöltöttünk két gyönyörű napot a Balatonnál, azon belül is Tihany volt a cél. Közben pedig megpróbáltuk végigenni a hely érdekesebb éttermeit. Ezeket az élményeket most két cikkre osztva közölnénk, előrebocsátva, hogy természetesen nem jártunk minden tihanyi étteremben, de ez kizárólag a belső térfogatunknak köszönhető.

Második nap

Folytatódik a tihanyi gasztró-túra egy csodás teaházzal, és egy trendi étteremmel, de azért halat ma is muszáj volt ennem.

Örökké Tavasz kávé és teaház

Ez a kis ékszeres doboz a turistautak metszéspontjában helyezkedik el egy rövid sétára az apátságtól. Nagy teraszon osztozik egy kézműves sörözővel és egy Zing burgeressel, ami csodás, hogy itt van, de mivel a minősége a szokásos, inkább kihagytam ebből az összefoglalóból. De vissza az Örökké Tavaszhoz, itt költöttük el a második reggelinket. Ez a hely csodálatos! Tihany egyik rejtett ékköve. A vezetője maga is élt japánban, így első kézből tanulta ki a tea kultúráját, amit szívesen át is ad vendégeinek. Szóval itt nem egy menzateát kaphat az érdeklődő, hanem egy csodás élményt.

IMG 1996
Svédasztalos reggeli csodás alapanyagokból, korlátlan fogyasztással – 3 600Ft

A reggeli pedig a másik élmény. Svédasztalos rendszerben működik és elképesztő fantáziát vonultat fel a kacsakolbásztól a szarvasszalámin és a különböző pástétomokon keresztül a bőséges sajt, zöldség és pékáruválasztékig.

IMG 1994

Igyekeztem mindent megkóstolni, de az az igazság, hogy nem fért belém a teljes repertoár. Ennek ellenére azt kell, hogy mondjam, nem hittem volna, hogy a Rege teraszán elköltött reggelit felül lehet múlni, de ez most megtörtént.

Fogas csárda

A Fogas Csárda a főút mellett épült szép nagy teraszáról részben a belső tóra lehet rálátni. Itt is a halaknak szántam a főszerepet mégpedig egy csésze halászlé és egy vegyes haltál formájában.

Etelek 006
Halászlé harcsafilé kockákkal bográcsban – 2 100Ft

Itt már végre jó volt a halászlé. Kellően sűrű, elég fűszeres, benne a harcsa is isteni volt, ez már hozta a szintet. Az egyszemélyes haltál is kiváló volt. Nem volt rajta túl sok faxni, rizs, hasáb és egy rántott harcsa, egy rántos fogas és egy grillezett pontyfilé. Utóbbi természetesen annyiban volt filé, hogy valószínűleg filézőkéssel szeletelték, de szálka azért volt benne jócskán. Nem vonok le miatta pontot, ugyanis én még életemben nem ettem soha olyan pontyfilét, amiben ne lett volna szálka.

Sajnos a kép valahogy elkeveredett, de ezt ettem:

1 személyes haltál/fogasfilé szezámmagos bundában,harcsafilé rántva, pontyfilé roston/vegyes körettel és tartármártással – 3900Ft

Ami viszont plusz pontot érdemel, az a kiszolgálás! A pincér tájékozott volt, segítőkész és diszkrét. Ott termett, ha szükség volt rá, de nem kérdezgette állandóan, hogy minden rendben van-e.

Malackrumpli

A Malackrumpli volt az első étterem a hétvégén, ahol nem volt semmilyen kilátás. Ennek ellenére az elhelyezkedése ennek sem rossz, hiszen szintén a főútról nyílik hangulatos, lampionos terasza hívogató, bár a kétszemélyes, foglalás nélküli antrénkat azért nem fogadta kitörő öröm, de hosszas hümmögés után leültettek minket.

Ezt megérte kivárni, ugyanis itt elfogyaszthattam életem eddigi legjobb gulyását. Szándékosan nem írok gulyáslevest, mert ez egytálétel volt. Serpenyőben is szervírozták külön erőspaprikával, tejföllel, isteni házi sütésű kenyérrel.

IMG 2013
Gulyás egytálétel (bbq charolais marha nyakból) zöldpaprika, tejföl, házi kovászolt kenyér – 4 290Ft

Jó, hogy itt fejeztük be a kis gasztrotúránkat, mert ezt az élményt már nem igen lehetett volna fokozni. A hús – természetesen finom marhahús – szétomlott a számban, a krumpli pont a határán volt a szétesésnek, így csodásan besűrítette az ételt, de még nem volt pürés, a répa padig pont annyira volt roppanós, hogy egy kis izgalmat csempésszen a rágásba, hisz minden más szétomlott a számban.

A házi sör és a levendulás limonádé is jól passzolt ehhez, én mégis inkább a sört ajánlanám.

Összegzésképpen el lehet mondani, hogy bár messze nem jártunk minden helyen – kihagytuk például a csodás Ferenc Pince nevű éttermet, ami korábbi tapasztalataink alapján mindenképp erősen ajánlott kategória – úgy látszik, Tihany önmaga érdemes egy kisebb gasztrotúrára, hiszen annyi érdekes hely található ott, mint egy kisebb régióban. És bár a levendula szezon idén már véget ért, érdemes megnézni a félszigetet ősszel, a szüreti időszakban akár. Az is csodás élményekkel kecsegtet

Hirdetés: