Aki szereti a kiadós reggelit, annak kevés kellemesebb dolog lehet, mint a frissen sült kenyér illata. Ezért általában el kell menni a sarki kisközértig, vagy valamelyik közeli pékségig, majd onnan hazacaplatni a zsákmánnyal. Ha otthon is szeretnénk átélni az élményt, akkor a Panasonic kenyérsütő gépe (teljes nevén SD-ZB2512) időzítő funkciójával képes arra, hogy szinte az ébresztőt helyettesítve péksütemények illatával csalogasson az ébrenlétbe.
Ehhez nem kell mást tennünk, mint este bekészíteni a hozzávalókat. Fontos tudni, hogy az időzítő funkció használatával nem az elkészülés időpontját állíthatjuk be, hanem azt, hogy a start gomb megnyomásához képest mennyivel később legyen kész a gép. Aki tehát lusta a minimális matekhoz, az éjfél körül időzítsen, akkor nem nyúlhat nagyon mellé.
Maga a készülék szürke, szálcsiszolt fémből van, fekete műanyag fedővel. A fekete műanyag rész elején található a kezelőpanel, ahol ki lehet választani a megfelelő programot, a kenyér méretét, a héj vastagságát, illetve a már említett időzítésre is itt van lehetőség. A fedél duplán nyílik, a kisebb rész takarja a kiemelhető adalékadagolót és az élesztőtartályt, a nagyobb pedig magát a sütőt, amibe a fogantyús kenyértarályt kell betenni a sütéshez.
A csomagban van még két dagasztólapát (rozsliszthez van egy spéci, villás verzió), két ml-es skálázású élesztőspohár, valamint két adagoló kanál. Ezek közül a kisebb kifejezetten a kovász készítéséhez van, ezzel lehet a 0,1 grammos mennyiséget pontosan kimérni, a nagyobb pedig az evő- illetve a teáskanálnak felel meg, és skálázva is van, hogy ne szemmértékkel kelljen méricskélni a fél teáskanálnyi fűszereket. Spoiler alert: mi sima kanalakkal, találomra pakoltuk a kisebb mennyiségű hozzávalókat, és minden nagyon finom lett így is.
A gépen összesen 33 program van: 17 különféle kenyérfajtákhoz az első lépéstől az utolsóig, 1 „csak sütés”, 12 tésztakészítés sütés nélkül, 1 a kovász elkészítéséhez, illetve 1 lekvár és 1 befőtt program. Minden programhoz több receptet is találunk, így élhetünk a teljes automatizmus biztosította kényelemmel is, a tésztakészítő programokkal pedig kényelmesen hátra dőlve (vagy valami teljesen más elfoglaltság után nézve) várhatjuk ki azok elkészülését, hogy nekünk csak a formázással kelljen foglalkozni. Aztán a hagyományos sütőben befejezni.
A programok amúgy elég hosszúak, és általánosságban a sütés a legrövidebb részük – erről akár percre pontosan is tájékozódhatunk a használati útmutatóban, amiben minden programhoz találunk recepteket is. Emellett részletes leírás is van benne a szükséges alapanyagokról, vagyis akár teljesen kezdőként is nekiállhatunk, a siker szinte garantált. Szinte, mivel a használati útmutatóban a „kenyérkeverék használata” keretes részben megtaláltam az eddigi legmenőbb mondatot: „Egyes keverékeknél nem derül ki, hogy az mennyi élesztőt tartalmaz, ezért csak néhány próbálkozás és sikertelen eredmény után kaphatja meg az optimális eredményt.” Én nagyon nagyra értékelem az őszinteséget.
Gyerekkori sütéseim alkalmával is mindig iszonyatosan zavart, hogy a recepteben gyakran csak annyi szerepelt, hogy „liszt” miközben anyukám mindig tartott otthon rétes- és finomlisztet is. Ehhez képest hihetetlen zűrzavarnak tűnt az útmutatás, mely szerint: „Erős lisztet használjon. Ne használjon lágy, vagy sima lisztet.” A briós esetén tovább bonyolódott a helyzet, amikor szembe találtam magam a recept első sorával, miszerint: Erős fehér kenyérliszt, 550-es típus.
Google a barátunk! Ami kiderült: a finomliszt hivatalosan BL-55 névre hallgat, aminek a német kódja 550. Van viszont olyan is, hogy BL-80, fehér kenyérliszt, 1050-es német kóddal. Ezen a ponton közfelkiáltással megszavaztuk, hogy elengedjük ezt a kérdést, és a jól ismert finomliszttel dolgozunk majd. Befőttek esetén természetesen nem. Fontos kiegészítő információ, de a gép maga nem méri a beleöntött alapanyagok súlyát, vagyis a liszthez mindenképp kell majd egy mérleg is, ami a kiegészítő magvakhoz, aszalványokhoz sem árt majd. Ez egy alapszinten felszerelt konyhában nem valószínű, hogy problémát okoz, de mi a szerkesztőségben nyitottunk ideiglenes pékséget.
Éppen ezért általában a kisebb mennyiségeket csináltuk, ahol volt választási lehetőség, és így is alig győztük megenni, amit sütöttünk, szóval ez nem az egyszemélyes háztartásokba való eszköz. Nagyobb családoknál viszont, ahol nem akarnak lemondani a kenyérről valamilyen diéta jegyében, abszolút főnyeremény egy ilyen, bár az ára (50.000 ft környékén mozog) elsőre kicsit húzós, de mondom még egyszer: friss kenyér illat, időzítve!
A Panasonic kenyérsütő gépe összességében nagyon könnyen kezelhető, a legtöbb recept esetén pedig különféle variációk is kipróbálhatók. Van lehetőség például arra, hogy a vajat rögtön az elején bele tegyük, és arra is, hogy később adjuk hozzá a tésztához, a magadagolóval pedig lényegében teljesen egyéni recepteket is alkothatunk.
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…