Gasztroturizmus

Megkóstoltuk az ország egyik legfinomabb tortáját, de hanyatt nem estünk tőle

Minden évben megkóstoljuk az ország tortáját, és ez idén sem maradhatott el: a Curiositas finomnak finom volt, de azért nem ájultunk el tőle. 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország tortája” versenyt, amelynek egyik nyertese a Füredi Krisztián cukrász keye munkáját dicsérő Curiositas lett.

A latinul kíváncsiság névre hallgató torta valódi kuriózum, az összetételét tekintve legalábbis mindenképpen: fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. A Hisztéria Facebook oldala szerint a tortát a Gundel palacsinta inspirálta – ami számunkra külön örvendetes, ugyanis nagy rajongói vagyunk a magyar desszertnek.

Előrebocsájtjuk, hogy itt a szerkesztőségben minden évben izgalommal várjuk az Ország Tortája versenyt, és azt is, hogy letesztelhessük a díjazottakat. Bár idén picit elhúzódott a kóstolás, már nagyon kíváncsiak voltunk a nyertesre: egyrészt azért, mert már első hallásra is szimpatikusnak találtuk a torta koncepcióját, másrészt kíváncsiak voltunk, vajon mit tudtak kihozni egy olyan karakteres, ám kissé mostoha gyümölcsből, mint a birsalma.

A torta állaga szerintünk különösen izgalmas lett – szinte rétegenként változott – amelyben a ropogós réteg volt az abszolút kedvencünk. Ránézésre nem vitték túlzásba a tortát, amolyan egyszerű, de nagyszerű lett, az aranyozott mandulaszemért pedig külön respekt – az valóban nagyon elegánssá varázsolta a desszertet. Ami pedig az ízét illeti: a torta alapvetően telt ízvilágú, ám mégsem hagyott bennünk teltség érzetet. [tds_note]Bár összességében egy finom és kellemes sütemény, mi jobban értékeltük volna, ha a birsalma fanyar ízvilágára nagyobb hangsúly helyeződik. [/tds_note] Bár a Curiositas csalódást biztos nem okoz, nem hinnénk, hogy bekerül majd a torták nagykönyvébe – legalábbis nekünk biztosan nem.

Az Ország Tortájának cukormentes, Szentivánéji Álom névre hallgató meggyes desszertje még várat magára, de ígérjük, hamarosan jelentkezünk vele kapcsolatban is!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

2 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago