Megkóstoltuk az ország egyik legfinomabb tortáját, de hanyatt nem estünk tőle

Minden évben megkóstoljuk az ország tortáját, és ez idén sem maradhatott el: a Curiositas finomnak finom volt, de azért nem ájultunk el tőle. 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország tortája” versenyt, amelynek egyik nyertese a Füredi Krisztián cukrász keye munkáját dicsérő Curiositas lett.

A latinul kíváncsiság névre hallgató torta valódi kuriózum, az összetételét tekintve legalábbis mindenképpen: fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. A Hisztéria Facebook oldala szerint a tortát a Gundel palacsinta inspirálta – ami számunkra külön örvendetes, ugyanis nagy rajongói vagyunk a magyar desszertnek.

Előrebocsájtjuk, hogy itt a szerkesztőségben minden évben izgalommal várjuk az Ország Tortája versenyt, és azt is, hogy letesztelhessük a díjazottakat. Bár idén picit elhúzódott a kóstolás, már nagyon kíváncsiak voltunk a nyertesre: egyrészt azért, mert már első hallásra is szimpatikusnak találtuk a torta koncepcióját, másrészt kíváncsiak voltunk, vajon mit tudtak kihozni egy olyan karakteres, ám kissé mostoha gyümölcsből, mint a birsalma.

A torta állaga szerintünk különösen izgalmas lett – szinte rétegenként változott – amelyben a ropogós réteg volt az abszolút kedvencünk. Ránézésre nem vitték túlzásba a tortát, amolyan egyszerű, de nagyszerű lett, az aranyozott mandulaszemért pedig külön respekt – az valóban nagyon elegánssá varázsolta a desszertet. Ami pedig az ízét illeti: a torta alapvetően telt ízvilágú, ám mégsem hagyott bennünk teltség érzetet. [tds_note]Bár összességében egy finom és kellemes sütemény, mi jobban értékeltük volna, ha a birsalma fanyar ízvilágára nagyobb hangsúly helyeződik. [/tds_note] Bár a Curiositas csalódást biztos nem okoz, nem hinnénk, hogy bekerül majd a torták nagykönyvébe – legalábbis nekünk biztosan nem.

Az Ország Tortájának cukormentes, Szentivánéji Álom névre hallgató meggyes desszertje még várat magára, de ígérjük, hamarosan jelentkezünk vele kapcsolatban is!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago