eredeti Caesar saláta

Be kell valljuk őszintén, hogy nagyon is szeretjük lerántani a leplet egyes ételek születéséről, főleg ha pikánsan ki is derül, hogy semmi köze a születési helyként gyanított országhoz. Így volt ez a milánói makarónival, de a nálunk készített bolognai spagetti sem hasonlít az olasz rokonához. A Caesar saláta legalább elmondhatja magáról, hogy olasz ősökkel rendelkezik, bár az eredeti recept vajmi kevéssé hasonlít a maihoz! 

Nincs olyan magyar étterem, ahol ne lenne Caesar saláta, nem mellesleg nemcsak itthon olyan népszerű, Amerikától Ausztráliáig igencsak közkedvelt. Persze ahány ház, annyi összetevő gazdagítja ezt a salátát, talán a kenyér, a fokhagyma, és a némi csirkemell, amelyek mindegyikben fellelhető. A trappista sajt és az ezersziget öntet viszont biztos nem volt része az eredeti autentikus receptnek

Abban minden forrás egyetért, hogy a Caesar saláta megszületése egy olasz származású férfi, Caesar Cardini nevéhez köthető. Az alkoholtilalom miatt a szakács a mexikói Tijuanaban üzemeltetett éttermet. A történet szerint a az amerikaiak nemzeti ünnepén, július 4-én, az alkoholos mámorban úszni kívánó jenkik rohamozták meg az amerikai- mexikói határon fekvő éttermet. A vendégek persze nemcsak szomjasak, hanem éhesek is voltak, így Cardini fogta magát, és a kamrában található összes alapanyagokból dobta össze a ma Caesar saláta néven ismert ételt, amelyet ráadásul a vendégek szeme láttára kutyult össze egy salátás tálban. Mint oly sok étel történetében, természetesen ebben sem lehetünk 100 százalékosan biztosak, az étel szülőatyja felől azonban nem lehetnek kétségeink.

Caesar Cardini Original Caesars Place Tijuana 1935
Caesar Cardini

A magyar éttermekben leggyakrabban kapható Caesar saláta nem sokban hasonlít az eredetihez. Érdekesség ugyanis, hogy az igazi olasz-mexikói-amerikai változat ugyanis nem is tartalmazott húst! Itthon pedig húsmentes példánnyal gyakorlatilag nem is találkozhatunk. Vicces, nemde?

 

Hirdetés: