Categories: HírekReceptek

A Caesar saláta olasz és mexikói gyökerei

Be kell valljuk őszintén, hogy nagyon is szeretjük lerántani a leplet egyes ételek születéséről, főleg ha pikánsan ki is derül, hogy semmi köze a születési helyként gyanított országhoz. Így volt ez a milánói makarónival, de a nálunk készített bolognai spagetti sem hasonlít az olasz rokonához. A Caesar saláta legalább elmondhatja magáról, hogy olasz ősökkel rendelkezik, bár az eredeti recept vajmi kevéssé hasonlít a maihoz! 

Nincs olyan magyar étterem, ahol ne lenne Caesar saláta, nem mellesleg nemcsak itthon olyan népszerű, Amerikától Ausztráliáig igencsak közkedvelt. Persze ahány ház, annyi összetevő gazdagítja ezt a salátát, talán a kenyér, a fokhagyma, és a némi csirkemell, amelyek mindegyikben fellelhető. A trappista sajt és az ezersziget öntet viszont biztos nem volt része az eredeti autentikus receptnek

Abban minden forrás egyetért, hogy a Caesar saláta megszületése egy olasz származású férfi, Caesar Cardini nevéhez köthető. Az alkoholtilalom miatt a szakács a mexikói Tijuanaban üzemeltetett éttermet. A történet szerint a az amerikaiak nemzeti ünnepén, július 4-én, az alkoholos mámorban úszni kívánó jenkik rohamozták meg az amerikai- mexikói határon fekvő éttermet. A vendégek persze nemcsak szomjasak, hanem éhesek is voltak, így Cardini fogta magát, és a kamrában található összes alapanyagokból dobta össze a ma Caesar saláta néven ismert ételt, amelyet ráadásul a vendégek szeme láttára kutyult össze egy salátás tálban. Mint oly sok étel történetében, természetesen ebben sem lehetünk 100 százalékosan biztosak, az étel szülőatyja felől azonban nem lehetnek kétségeink.

Caesar Cardini

A magyar éttermekben leggyakrabban kapható Caesar saláta nem sokban hasonlít az eredetihez. Érdekesség ugyanis, hogy az igazi olasz-mexikói-amerikai változat ugyanis nem is tartalmazott húst! Itthon pedig húsmentes példánnyal gyakorlatilag nem is találkozhatunk. Vicces, nemde?

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago