Hírek

A fekete retek – olcsó, finom orvosság

A retek hallatán legtöbbeknek a piros, apró hónapos retek jut eszébe. Most azonban nem róla, hanem fekete rokonáról, a fekete retekről kívánunk értekezni, és arról, hogy miért is fontos alapanyag. 

A fekete retek közeli rokonságban áll piros testvérével, ugyanakkor lényegesen nagyobb méretű, kívülről fekete, esetleg sötétlilás, sötétbarnás. Belülről szinte vakítóan fehér. Íze is eltérő a piroséhoz képest, gyakran intenzívebb, erősebb ízű, kissé kesernyés. A fekete retek az őszi és téli hónapokban is elérhető, spanyol retek vagy téli retek néven is ismert.

Egyike a legrégebben termesztett zöldségeknek, már az ókorban is ismerték. A feljegyzések szerint már Kr. e 2000-ben a piramist építő rabszolgáknak is adhatták a fekete retket, hogy erősebbek legyenek és jobban bírják a munkát.

Régóta használt a népi gyógyászatban

Elsődlegesen emésztésjavító tulajdonsága közismert, ám nemcsak maga a fekete retek gumóját, hanem levelét is hasznosítják. Stimulálja a gyomornedvek elválasztását, így az anyagcserét is gyorsítja. Vitaminokban ( C, B1, B2) és tápanyagokban gazdag, valamint gazdag kalcium, kálium, vas és foszfor forrás is egyben. Emellett antibakteriális hatású, segít a nyomorba került kórokozók elpusztításában is.

A benne található glükozinolátok, segítenek a máj és epehólyag működésében. Raphanin vegyülete pedig egyensúlyban tartja a pajzsmirigy hormonokat. Sőt, úgy tartják, hogy pajzsmirigy túlműködéskor kifejezetten jól jön. (Több keresztesvirágú – például torma, kelkáposzta, karfiol – fogyasztása is javallott ilyenkor, ugyanis képesek mérsékelten elnyomni a pajzsmirigy hormonok termelődését.)

Erős antioxidáns, sőt megfázásos időszakban kifejezetten javallott. Évszázadok óta használják torokköhögés csillapítására és különböző légúti betegségek gyógyítására.

Felhasználása

Mint a legtöbb retket, a feketét is főképpen nyersen fogyasztjuk, emellett kiváló alapanyaga lehet salátáknak. Meg is fűszerezhetjük, vagy kevés olívaolajjal is meglocsolhatjuk. Sütni is lehet, ekkor azonban elveszti csípősségét, “retek ízét”, és inkább a karalábéhoz hasonló ízvilágot kapunk.

 

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago