Hírek

A legfinomabb gombapaprikás tejföllel habarva

Ha szereted a pörkölt alapot, de a húst inkább hanyagolnád, akkor a gombapaprikás remek alternatíva lehet a számodra. Elsősorban csiperkéből érdemes készíteni, de más gombafélékkel is megbolondíthatjuk. Bár sokféle változata ismert, mi most a tejföllel habart verziót hoztuk, nekünk az a nagy kedvenc!

Mindegy, hogy ebédre vagy vacsorára készíted, mindegyik alkalomra remek fogás. A gombapaprikás lényegében nem más, mint, amikor a gombapörköltet tejföllel habarjuk be. Tökéletes nokedlivel tálalva az igazi!

A gomba egyébként is szuper étel, kifejezetten hasznos, ha időnként beiktatjuk az ételeink közé. Hogy miért? Bár a téli hónapokból már kezdünk kilábalni, nem árt, ha még néhány hónapon keresztül fokozatosan figyelünk a megfelelő D-vitamin bevitelre. Itt jön képbe a csiperke, ugyanis ez a gombaféle szuper forrása ennek a vitaminnak. Ezenkívül 10 dekagramm csiperke elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember napi szelén fogyasztásának a felét. Foszfor-és, káliumtartalma szintén jelentős mértékű.

A gombapaprikás alapját a legjobb, ha a csiperke adja meg!

Hozzávalók

  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 25 dkg csiperkegomba
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott ek finomliszt
  • 3 teáskanál petrezselyem
  • 250 g tejföl
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Egy serpenyőben olajat hevítünk, amire aztán jöhet a hagyma, amit üvegesre párolunk. Ezután rátesszük a hagymát, amit ugyancsak szépen átpirítunk.

Ennél a pontnál eljött az ideje a sózásnak és a borsozásnak. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, majd pár percig pirítjuk az egészet. Rászórjuk a lisztet, és jól elkavarjuk.

Jöhet az apróra vágott petrezselyem, plusz öntsük rá a tejfölt is. Egészen addig főzzük, ameddig egynemű masszát nem kapunk.

Utolsó lépésként szórjuk rá a fűszerpaprikát, és keverjük jól el. Ennél a pontnál még kóstoljuk meg, és ha kell sózzuk-borsozzuk. Lehet is tálalni,szerintünk a gombapaprikás nokedlivel a legjobb!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago