Hírek

A szakácskönyv meséje

A szakácskönyv érdekes műfaj. Különösen amióta nem is lenne rá szükség, hiszen ha kíváncsiak vagyunk egy receptre, csak utánanézünk az interneten. Csakhogy a szakácskönyv több mint receptgyűjtemény. Egy korszak lenyomata, egy életfilozófia közvetítője, egy kultúra megjelenítése, egy életmód bizonyítéka. Mint a római császárkorból fennmaradt egyetlen szakácskönyv – amely az interneten magyarul is hozzáférhető.

Apicius szakácskönyét a Tours-i bencés kolostorban mint értékes ókori szöveget másolták s szépirodalmi műként használták. A reneszánsz korban tankönyvként olvastatták a velenecei dózse gyermekeivel s a többi fejedelmi udvarban. A XVI. századtól fizikusok és orvosok kommentálják gyógyászathoz köthető fejezeteit. Manapság a történészek számára jelent izgalmas forrásmunkát. De izgalmas lehet bárkinek, aki az ókori Rómának a lukulluszi lakomákkal jellemezhető időszakára kíváncsi. Egy világbirodalom mindennapjaira, amelyben a főzéshez a világ minden tájáról érkező nyersanyagok rendelkezésre álltak, s amelyben konyhaművészeti remekművek kreálásával (s e receptek közreadásával) is hírnévre lehetett szert tenni. Elcsodálkozhatunk rajta, hogy a szárnyasok nem merültek ki a csirkében és libában (daru és flamingó is szerepel alapanyagként a vonatkozó fejezetben), és hogy az egyik legtöbbet használt összetevő a garum, vagyis a halszósz (a mai szardellapasztához lehet leginkább hasonlítani), mellyel az ételek sózását oldották meg, vagy hogy milyen fűszeresen főztek a rómaiak (a halszósz miatti hal ízt a fűszerekkel tudták ellensúlyozni). Apicus szakácskönyve azonban szakácskönyvként is használható, a magyar kiadás külön fejezetet szentel arra (tanácsokkal és receptválogatással), hogy ezen ókori recepteket a modern korban is kipróbálhassuk.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago