Categories: HírekReceptek

Amatriciana spagetti – az isteni olasz tészta receptje

Azt már tudjuk, hogyan készül a tökéletes carbonara, de még az igazi bolognai raguról is beszámoltunk nektek. Újabb főszereplőnk szintén egy olasz tészta, ezúttal az Amatriciana spagetti kerül terítékre. Tartsatok velünk!

A spaghetti alla amatriciana az olasz gasztronómia egyik alappillére, nevét Amatrice városáról kapta. A tészta őse paradicsom nélkül, “fehéren” készült, tokaszalonna darabkákkal megspékelve, és szigorúan helyi juhsajttal meghintve. Spagettivel vagy bucatinivel (“lyukas spagetti”) tálalták, amely a griscianói pásztorok közvetítésével került Rómába.

A mediterrán (és nem mellesleg csípős) ízek rajongói egyenesen odáig lesznek ezért a hagyományos olasz tésztáért! Lássuk az eredeti amatriciana spagettit!

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti tészta
  • 35 dkg tokaszalonna (eredetileg guanciale, de pancettával, sőt még kolozsvári szalonnával is elkészíthetjük)
  • 70 dkg konzerv paradicsom (hámozott)
  • 1 db chili
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 50 ml fehérbor
  • 5 dkg pecorino sajt (reszelt)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • (Bár a klasszikus receptben nincs benne az oregano, ha szeretnénk egy csipetnyit rakjunk bele!)

 

Nagyobb méretű serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rádobjuk a szalonnákat, és természetesen nem felejtsük el az amatriciana lelkét, a chillit sem. Most jöhet a fél deciliter bor, jól öntsük nyakon a szalonnát vele, majd nagy lángon hagyjuk elpárologni az alkoholt.

Rakjuk fel főni sós vízben a spagetti tésztát, mellette jöhet a konzerv paradicsom a szószba, rotyogtassuk körülbelül 7-8 percig, amíg a tészta is majdnem al dentére nem fő. Sőt, még egy perccel korábban az al dentére főzött tésztát kivehetjük a forró vízből, és átrakhatjuk a mártásba, hogy ott befejezzük a tészta megfőzését. Az igazi, végső al dente állapotát, tehát majd a szószban nyeri el. Ezután meghintjük a pecorino sajttal, ami lehet parmezán is, bár jó tudni, hogy a pecorino sajt koronázza meg igazán ezt a rusztikus tésztát. Ezután egy kis főzőlevet (amiben megfőztük a tésztát) öntünk hozzá, és néhányszor átforgatjuk a tésztát!

Kész is az ízbombánk, jöhet még egy kis reszelt sajt a tetejére. Garantáltan isteni! Boun appetito!

 

 

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago