Hírek

Amatriciana spagetti – az isteni olasz tészta receptje

Azt már tudjuk, hogyan készül a tökéletes carbonara, de még az igazi bolognai raguról is beszámoltunk nektek. Újabb főszereplőnk szintén egy olasz tészta, ezúttal az Amatriciana spagetti kerül terítékre. Tartsatok velünk!

A spaghetti alla amatriciana az olasz gasztronómia egyik alappillére, nevét Amatrice városáról kapta. A tészta őse paradicsom nélkül, “fehéren” készült, tokaszalonna darabkákkal megspékelve, és szigorúan helyi juhsajttal meghintve. Spagettivel vagy bucatinivel (“lyukas spagetti”) tálalták, amely a griscianói pásztorok közvetítésével került Rómába.

A mediterrán (és nem mellesleg csípős) ízek rajongói egyenesen odáig lesznek ezért a hagyományos olasz tésztáért! Lássuk az eredeti amatriciana spagettit!

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti tészta
  • 35 dkg tokaszalonna (eredetileg guanciale, de pancettával, sőt még kolozsvári szalonnával is elkészíthetjük)
  • 70 dkg konzerv paradicsom (hámozott)
  • 1 db chili
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 50 ml fehérbor
  • 5 dkg pecorino sajt (reszelt)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • (Bár a klasszikus receptben nincs benne az oregano, ha szeretnénk egy csipetnyit rakjunk bele!)

 

Nagyobb méretű serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rádobjuk a szalonnákat, és természetesen nem felejtsük el az amatriciana lelkét, a chillit sem. Most jöhet a fél deciliter bor, jól öntsük nyakon a szalonnát vele, majd nagy lángon hagyjuk elpárologni az alkoholt.

Rakjuk fel főni sós vízben a spagetti tésztát, mellette jöhet a konzerv paradicsom a szószba, rotyogtassuk körülbelül 7-8 percig, amíg a tészta is majdnem al dentére nem fő. Sőt, még egy perccel korábban az al dentére főzött tésztát kivehetjük a forró vízből, és átrakhatjuk a mártásba, hogy ott befejezzük a tészta megfőzését. Az igazi, végső al dente állapotát, tehát majd a szószban nyeri el. Ezután meghintjük a pecorino sajttal, ami lehet parmezán is, bár jó tudni, hogy a pecorino sajt koronázza meg igazán ezt a rusztikus tésztát. Ezután egy kis főzőlevet (amiben megfőztük a tésztát) öntünk hozzá, és néhányszor átforgatjuk a tésztát!

Kész is az ízbombánk, jöhet még egy kis reszelt sajt a tetejére. Garantáltan isteni! Boun appetito!

 

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago