Kisebb mennyiségben már találkozhatunk hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsommal a boltokban, de a hazai zöldségszezon csak áprilisban indul be igazán. 

A hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek, ám az év elején a szokásosnál 30-40 százalékkal kevesebb hazai zöldség kerülhetett a boltok polcaira – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Rendkívül rossz fényviszonyok voltak december-január hónapokban, az elmúlt 15 év legrosszabb besugárzását mérték a termelők, de szerencsére mostanra már jobbak a fényviszonyok.

A paradicsom üvegházi kiültetése december–januárban kezdődött. A palánták szinte 100%-ban pótmegvilágítást kaptak, így nem észrevehető számottevően a fényhiány, szépek az állományok, így a zöldségszezon várhatóan húsvét körül fog beindulni paprika és paradicsom fronton.

A hajtatott zöldségtermesztésre többnyire fűtött üvegházakban, valamint fűtött, illetve hidegfóliákban kerül sor. A hazai zöldségtermesztő felület kb. 90 ezer hektár, ebből az úgynevezett hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár. A legfontosabb hajtatókörzetek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megye déli részén vannak.

A hajtatott növényi kultúrák közül erőteljesebben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent a múlt években, a paprikaféléké és az uborkáé stagnál, ugyanakkor a salátaféléké jelentősen nőtt. Mennyiségben ugyanakkor a paradicsom, az uborka és a salátafélék nőttek, míg a paprikafélék nem változtak, a káposztafélék csökkentek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!