Bár a palacsinta többnyire édes, szerintünk a legelvetemültebb desszertrajongók se bánják, ha a bakonyi gombás palacsinta kerül a tányérukra.
Ha azt látjuk az étlapon, hogy bakonyi módra készül egy fogás, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen gombás finomságról van szó. A bakonyi palacsinta ráadásul olyan laktató, hogy nyugodtan kínálhatjuk főételként.
Szerintünk simán gombás raguval készítve is isteni, de akinek hiányzik a hús, az darált húsival is megspékelheti a palacsintát. A tejföl azonban semmiképpen ne maradjon le a tetejéről, attól lesz igazán szaftos a végeredmény!
a palacsintához:
15 dkg finomliszt,
3 tojás,
2 dl tej,
ásványvíz vagy szódavíz,
2 evőkanál étolaj,
1 csokor petrezselyemzöld;
további alapanyagok:
40 dkg erdei és/vagy sampinyon gomba vegyesen,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
2 evőkanál étolaj,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1/4 kávéskanál szárított kakukkfű,
só, őrölt bors,
1 kávéskanál vaj vagy margarin,
3 dl tejföl,
1 evőkanál rizsliszt.
Először a palacsintatésztát készítjük el: simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, 1 csipet sóval és annyi ásvány-/szódavízzel, hogy folyós, vékony “tésztát” kapjunk a végére. Belekeverjük az olajat, lefedjük, és fél órát pihentetjük.
A gombákat megtisztítjuk, és felaprózzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. Megpirítjuk az olajon a vöröshagymát.
Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát, az áttört fokhagymát és a kakukkfüvet, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (10-15 perc). Csak a végén sózzuk, borsozzuk.
A petrezselyemzöldet leöblítjük, szárazra törölgetjük, lecsipkedjük a levélkéket a szárakról, majd finomra vágjuk. Belekeverjük a palacsintamasszába, és legalább 12 palacsintát sütünk belőle.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Szűrőkanállal kiemeljük a gombát a levéből, és arányosan elosztva a palacsinták közepére terítjük-kenjük. Zsebkendőszerűen összehajtjuk, és egy vajjal vagy margarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük őket.
A tejfölben elkeverjük a rizslisztet, a gomba levéhez adjuk, összeforraljuk, és bevonjuk vele a palacsintákat. A forró sütőben éppen csak átforrósítjuk (körülbelül 10 perc az egész) őket, végül paradicsomgerezdekkel és petrezselyem- vagy kakukkfűlevélkékkel díszítve azonnal tálaljuk.
Recept forrása: Receptindex
[sc name=”facebook” ]
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…