Hírek

Birsalma lekvár, egy klasszikus őszi csemege

A birsalma lekvár főzési ideje nem túl hosszú, savanykás íze pedig remekül illik a különböző süteményekbe és pitékbe, de kenyérre kenve is ízletes. 

A birsalma az egyik legértékesebb őszi gyümölcsünk, ám talán savanykás íze miatt kevésbé népszerű, nem mellesleg éppen most van a szezonja, amely az első hideg beköszöntétől november végéig tart. A gyümölcs kiemelkedő pektintartalma révén valóságos csodaszer a székrekedésre, emellett pedig számos vitaminban, ásványi anyagban és csersavban is bővelkedik, így igazán kár lenne kihagyni.

Ám nem csak tápanyagtartalma, de sokoldalú felhasználása miatt is érdemes fogyasztani, ugyanis nagyon ízletes kompót, sajt, krémleves és lekvár is készíthető belőle. Ez utóbbihoz mutatunk most egy receptet.

Forrás: Lazzaris

Hozzávalók

  • 3 kg birsalma
  • 3 db citrom
  • 1.5 kg cukor

Megmossuk, majd feldaraboljuk a birsalmákat, de nem hámozzuk meg, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntünk rá, kb. 2-2,5 csészényit, majd folyamatos kavargatás mellett puhára pároljuk, közben kavargatjuk, és figyeljük, ugyanis hamar odaég. Lehűtjük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.

A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva körülbelül 10 percig főzzük, nincs is többre szükség, hiszen a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár viszonylag gyorsan besűrűsödik.

Még forrón üvegekbe szedjük, másnap a tetején keletkezett kis nevességet papírtörlővel felitatjuk. Kenyérre kenve, vagy desszerthez isteni finom.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

15 óra ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago