Hírek

Csobánc: a magányos tanú, terroir borokkal

A Balatonnal és környékével nem lehet betelni. Nem csak nyáron, és nem csak a strandon lehet itt eltölteni az időt – a kirándulók, a borkedvelők, az ínyencek, a geográfusok és művészettörténészek is megtalálják a környéken a számításukat.

A Balaton északi partján régi vulkánok hegyei magasodnak. Mindegyiknek van valami jellegzetessége, a Csobánc magányosan áll, kúp alakú, és várrom van a tetején. A várnak ugyan a vulkánnál rövidebb, mégis több évszázados története van: a XIII. században építették, Mátyás király halála után megerősítették, a török időkben fontos végvárunk volt, amely többször is sikeresen ellenállt az ostromnak. Utolsó aranykora a Rákóczi-szabadságharc idejére esik – ennek leverése után robbantották fel a császári seregek. Romja azonban egy családi kirándulás kitűnő célpontja lehet, melynek során többször és többféle gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk: Badacsony, Szigliget, Szent György-hegy, majd szinte az egész Balaton.

A Csobánc oldalában szőlők, s a Villa Tolnay pince. Nem a birtok tulajdonosát, vagy borászát hívják Tolnaynak: Tolnay Klári színésznő időszakos lakhelye volt a mai vendégház. A Villa Tolnay borászainak meggyőződése, hogy a Csobánc mikroklímája tökéletes alapot teremt terroir borok készítésére. A „terroir nagykövete” az Olaszrizling, de ezen kívül Zöldveltellini és Chardonnay is érik a fahordókban. Kóstolni majdnem minden nap lehet, de vannak olyan kiemelt alkalmak, mint – a korlátozott befogadóképesség miatt regisztrációhoz kötött – Sound & Silence estek, ahol a borkóstolást dűlőtúra előzi meg, majd ínyenc vacsora és élőzene (jazzy és rocky) zárja. Késő estig, de nem éjszakába nyúlóan – a Csobánc-hegyen ugyanis a csendé a főszerep.

Fotó forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago