Hírek

Datolya, az édes bibliai szupergyümölcs

A datolya már a Bibliában is említésre került, sőt a Koránban a legtöbbet szereplő gyümölcs. A gyümölcsöt elsősorban szárított formában fogyasztjuk hazánkban, de frissen is találkozhatunk vele néhanapján. Sokan talán nem is sejtitek, milyen jótékony hatása van, így mi most megmutatjuk. 

Mi az a datolya?

A datolya valóban ősi gyümölcs, hiszen már az ókori Mezopotámiából is maradt fenn róla írásos emlékünk. A legfeljebb 30 méter magas datolyapálma termését gyakran nagy ültetvényeken termesztik Afrikában, Közel-és Közép-Keleten, de Európa néhány pontján is, elsősorban Spanyolországban. A datolya gyümölcse 4-5 cm hosszú, amely tele van szénhidráttal, 100 gramm 142 kalóriát tartalmaz. A közel-keleti országokban a datolyapálma szinte minden része felhasználásra került, ezért is nevezték a helyiek az élet fájának vagy áldott fának. A datolyát nyersen is, de szárítva is fogyasztották. Szárított változata nagyon hasznos volt az utazóknak, akik előkapva egy-egy szem datolyát a zsebükből azonnal energiához juthattak a kis gyümölcsből. A datolya arab közvetítéssel jutott el Európába, ahol hamar népszerűségre tett szert, így kontinensünkön is hagyománya lett a datolyatermesztésnek. Ugyanakkor az éghajlatnak köszönhetően az európai datolyák nem versenyezhetnek arab társaikkal. A vezető datolya exportáló országok napjainkban Egyiptom, Irán, Szaúd-Arábia és Irak, de Európában kedveltek még az algériai és tunéziai datolyák is.

 

Datolyapálma

Miért fogyaszd?

Az arab világban egyfajta kötelességnek minősül a datolya fogyasztása. Például a  Ramadán (azaz a böjthónap) idején a plázákban hatalmas plakátokkal hívják fel a vallásos emberek figyelmét a datolyafogyasztás kötelezettségeire. Jó hatással van az emésztésre, segít megakadályozni a székrekedést, köszönhetően magas rosttartalmának. Sok benne a tápanyag, káliumból, kalciumból, magnéziumból, valamint A-, B6- és K-vitaminból is található bőségesen a datolyában. Tartalmaz szukralózt, fruktóz és glükózt is, így nyugodtan állíthatjuk, hogy egy igazi cukorbomba (na, persze az egészséges fajtából!). Kiváló rágcsálnivaló, ha hirtelen energialöketre vágyunk, tény, ami tény viszont, hogy fogyókúrázóknak nem ajánlott túl nagy mennyiség elfogyasztása magas cukor-és szénhidrát tartalma miatt. Isteni ragacsos datolyasütit, datolyamuffint vagy datolyatortát készíthetünk belőle, de csokiba mártva sem rossz. Kipróbálnátok?

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago