Datolya, az édes bibliai szupergyümölcs

A datolya már a Bibliában is említésre került, sőt a Koránban a legtöbbet szereplő gyümölcs. A gyümölcsöt elsősorban szárított formában fogyasztjuk hazánkban, de frissen is találkozhatunk vele néhanapján. Sokan talán nem is sejtitek, milyen jótékony hatása van, így mi most megmutatjuk. 

Mi az a datolya?

A datolya valóban ősi gyümölcs, hiszen már az ókori Mezopotámiából is maradt fenn róla írásos emlékünk. A legfeljebb 30 méter magas datolyapálma termését gyakran nagy ültetvényeken termesztik Afrikában, Közel-és Közép-Keleten, de Európa néhány pontján is, elsősorban Spanyolországban. A datolya gyümölcse 4-5 cm hosszú, amely tele van szénhidráttal, 100 gramm 142 kalóriát tartalmaz. A közel-keleti országokban a datolyapálma szinte minden része felhasználásra került, ezért is nevezték a helyiek az élet fájának vagy áldott fának. A datolyát nyersen is, de szárítva is fogyasztották. Szárított változata nagyon hasznos volt az utazóknak, akik előkapva egy-egy szem datolyát a zsebükből azonnal energiához juthattak a kis gyümölcsből. A datolya arab közvetítéssel jutott el Európába, ahol hamar népszerűségre tett szert, így kontinensünkön is hagyománya lett a datolyatermesztésnek. Ugyanakkor az éghajlatnak köszönhetően az európai datolyák nem versenyezhetnek arab társaikkal. A vezető datolya exportáló országok napjainkban Egyiptom, Irán, Szaúd-Arábia és Irak, de Európában kedveltek még az algériai és tunéziai datolyák is.

 

Datolyapálma

Miért fogyaszd?

Az arab világban egyfajta kötelességnek minősül a datolya fogyasztása. Például a  Ramadán (azaz a böjthónap) idején a plázákban hatalmas plakátokkal hívják fel a vallásos emberek figyelmét a datolyafogyasztás kötelezettségeire. Jó hatással van az emésztésre, segít megakadályozni a székrekedést, köszönhetően magas rosttartalmának. Sok benne a tápanyag, káliumból, kalciumból, magnéziumból, valamint A-, B6- és K-vitaminból is található bőségesen a datolyában. Tartalmaz szukralózt, fruktóz és glükózt is, így nyugodtan állíthatjuk, hogy egy igazi cukorbomba (na, persze az egészséges fajtából!). Kiváló rágcsálnivaló, ha hirtelen energialöketre vágyunk, tény, ami tény viszont, hogy fogyókúrázóknak nem ajánlott túl nagy mennyiség elfogyasztása magas cukor-és szénhidrát tartalma miatt. Isteni ragacsos datolyasütit, datolyamuffint vagy datolyatortát készíthetünk belőle, de csokiba mártva sem rossz. Kipróbálnátok?

 

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago