A donut (vagy doughnut) talán mondanunk sem kell mekkora népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban és Canadában. Tulajdonképpen nincs olyan utcasarok, ahol ne árulnák ezeket a finomságokat. 

A donut, azaz az amerikai fánk számos variációja látott napvilágot, de talán mind közül a középen lyukas, színes mázzal leöntött változatok a legnépszerűbbek. Mi persze imádjuk a hagyományos magyar fánkokat is (szalagos vagy csöröge), de azért kíváncsiak voltunk mégis mire ez a nagy felhajtás. Bár a boltokban is kaphatóak ezek a fánkok, úgy gondoltuk, azért csak házilag elkészíteni az igazi.

Nézzük, hogy sikerült és melyik receptet használtuk hozzá!

Hozzávalók

2 csésze (kb. 35 dkg) liszt
2 tk sütőpor
1 csésze (kb. 25 dkg) cukor
1 csésze tej
2 ek étolaj
2 db tojás

8457755255 6e7cc59dce c

A máz ízlés szerint rengeteg féle lehet, például csoki vagy fondant: porcukor+citromlé sűrűre keverve

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A liszt és a sütőpor kivételével mindent beleteszünk a keverőtálba. Mikor jól kikeverte a gép, a masszához szitáljuk a sütőporos lisztet. Ezzel is jól összekutyuljuk, és kész is a tésztánk.

Kivajazzuk a formát. Elosztjuk a masszát a formákban úgy, hogy csak félig töltjük, vagy kicsit feljebb, mert meg úgyis meg fognak nőni.

Kb. 14-15 perc alatt megsütjük. Bár az idő nagyon függ a sütőktől, mind más. A lyuk nélküli formában levő masszának kicsit több idő kell. A fánkokat bevonjuk valamilyen mázzal. Mi most epres cukormázzal vontuk be, és dekor cukrokkal díszítettük Amire nem került cukormáz, azt pedig leporcukrozzuk, és már kész az amerikai lyukas fánk!

Hirdetés: