Hírek

Donut, avagy így süss otthon amerikai lyukas fánkot!

A donut (vagy doughnut) talán mondanunk sem kell mekkora népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban és Canadában. Tulajdonképpen nincs olyan utcasarok, ahol ne árulnák ezeket a finomságokat. 

A donut, azaz az amerikai fánk számos variációja látott napvilágot, de talán mind közül a középen lyukas, színes mázzal leöntött változatok a legnépszerűbbek. Mi persze imádjuk a hagyományos magyar fánkokat is (szalagos vagy csöröge), de azért kíváncsiak voltunk mégis mire ez a nagy felhajtás. Bár a boltokban is kaphatóak ezek a fánkok, úgy gondoltuk, azért csak házilag elkészíteni az igazi.

Nézzük, hogy sikerült és melyik receptet használtuk hozzá!

Hozzávalók

2 csésze (kb. 35 dkg) liszt
2 tk sütőpor
1 csésze (kb. 25 dkg) cukor
1 csésze tej
2 ek étolaj
2 db tojás

A máz ízlés szerint rengeteg féle lehet, például csoki vagy fondant: porcukor+citromlé sűrűre keverve

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A liszt és a sütőpor kivételével mindent beleteszünk a keverőtálba. Mikor jól kikeverte a gép, a masszához szitáljuk a sütőporos lisztet. Ezzel is jól összekutyuljuk, és kész is a tésztánk.

Kivajazzuk a formát. Elosztjuk a masszát a formákban úgy, hogy csak félig töltjük, vagy kicsit feljebb, mert meg úgyis meg fognak nőni.

Kb. 14-15 perc alatt megsütjük. Bár az idő nagyon függ a sütőktől, mind más. A lyuk nélküli formában levő masszának kicsit több idő kell. A fánkokat bevonjuk valamilyen mázzal. Mi most epres cukormázzal vontuk be, és dekor cukrokkal díszítettük Amire nem került cukormáz, azt pedig leporcukrozzuk, és már kész az amerikai lyukas fánk!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago