Hírek

Drasztikusan kevés zöldség fogy Magyarországon

Az Eurostat felmérése alapján zöldségfogyasztásban Magyarország az utolsó helyen végzett az Európai Unió tagállamaik sorában. A lakosság csupán 30%-a fogyaszt napi szinten zöldséget, amely igencsak elkeserítő eredmény. A Bonduelle látva ezt a lesújtó adatot, reprezentatív kutatást végzett, hogy felmérje a hazai élelmiszer-fogyasztási szokásokat. Lássuk, mire jutottak!

A Magyar Dietetikusok Országos Egyesülete segítségével készült a kutatás, amely egyértelműen kimutatta, hogy kiugróan alacsony a hüvelyesek fogyasztása, emellett a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi étkezéseink során. A legnépszerűbbek közé a burgonya, a paradicsom és a paprika tartozik, ugyanakkor ezeket sem fogyasztjuk kellő mennyiségben.

A lesújtó étkezési szokásainkkal tisztában is vagyunk, ugyanis a lakosság közel egyharmada gondolja csupán úgy, hogy egészségesen is szokott étkezni. A kétharmada bevallottan csak néha/ritkán tesz így. A javasolt napi ötszöri étkezést sem sikerül betartanunk, ez inkább csak háromra csökken, leggyakrabban az uzsonna és a vacsora marad ki, pont azok, amelyeknél fontos szerepe lenne a zöldségeknek.

A zöldségfogyasztás motivációs tényezői között a legjobban az egészségünkre gyakorolt hatásai dominálnak. Bár talán itthon is kezd egyre nagyobb méreteket ölteni a környezettudatosság (még bőven az elvártak alatt teljesítünk), a felmérés szerint a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motivál minket a legkevésbé az egészséges étkezésben.

Látva ezeket az eredményeket még jobban sarkalnánk olvasóinkat is a rendszeres zöldségfogyasztásra. A felmérés célja nem a riogatás volt, sokkal inkább, hogy pozitívan hasson a magyar emberek gondolkodására, és változtatásra kényszerítse a felgyorsult, fogyasztói társadalmunkat.

Cikkünk forrása: https://euroastra.blog.hu/2019/11/03/bonduelle_reprezentativ_kutatas_drasztikusan_keves_zoldseget_fogyasztunk

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago