Hírek

Drasztikusan kevés zöldség fogy Magyarországon

Az Eurostat felmérése alapján zöldségfogyasztásban Magyarország az utolsó helyen végzett az Európai Unió tagállamaik sorában. A lakosság csupán 30%-a fogyaszt napi szinten zöldséget, amely igencsak elkeserítő eredmény. A Bonduelle látva ezt a lesújtó adatot, reprezentatív kutatást végzett, hogy felmérje a hazai élelmiszer-fogyasztási szokásokat. Lássuk, mire jutottak!

A Magyar Dietetikusok Országos Egyesülete segítségével készült a kutatás, amely egyértelműen kimutatta, hogy kiugróan alacsony a hüvelyesek fogyasztása, emellett a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi étkezéseink során. A legnépszerűbbek közé a burgonya, a paradicsom és a paprika tartozik, ugyanakkor ezeket sem fogyasztjuk kellő mennyiségben.

A lesújtó étkezési szokásainkkal tisztában is vagyunk, ugyanis a lakosság közel egyharmada gondolja csupán úgy, hogy egészségesen is szokott étkezni. A kétharmada bevallottan csak néha/ritkán tesz így. A javasolt napi ötszöri étkezést sem sikerül betartanunk, ez inkább csak háromra csökken, leggyakrabban az uzsonna és a vacsora marad ki, pont azok, amelyeknél fontos szerepe lenne a zöldségeknek.

A zöldségfogyasztás motivációs tényezői között a legjobban az egészségünkre gyakorolt hatásai dominálnak. Bár talán itthon is kezd egyre nagyobb méreteket ölteni a környezettudatosság (még bőven az elvártak alatt teljesítünk), a felmérés szerint a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motivál minket a legkevésbé az egészséges étkezésben.

Látva ezeket az eredményeket még jobban sarkalnánk olvasóinkat is a rendszeres zöldségfogyasztásra. A felmérés célja nem a riogatás volt, sokkal inkább, hogy pozitívan hasson a magyar emberek gondolkodására, és változtatásra kényszerítse a felgyorsult, fogyasztói társadalmunkat.

Cikkünk forrása: https://euroastra.blog.hu/2019/11/03/bonduelle_reprezentativ_kutatas_drasztikusan_keves_zoldseget_fogyasztunk

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago