Hírek

Dugó, fadugó – parafa dugó

Léteznek már műanyag dugóval és csavaros kupakkal lezárt üvegű borok is, hagyományosan mégis a parafa dugót társítjuk a palackozott borhoz. Lehet-e a parafa dugónak valódi versenytársa?

Nem meglepő, hogy a parafa dugót már a görög és római borászok is használták, hiszen könnyű, rugalmas, tartós, és legalább 20 évig jól zár. A parafa a paratölgy kérge, amelyet legfeljebb 9 évenként szabad szüretelni. A legtöbb parafa Portugáliában található, itt már a XVI. században törvény szabályozta a parafaállomány gondozását és védelmét. A világon fellelhető parafa dugók fele Portugáliából származik. Előállításukhoz a kérget lehetőleg minél nagyobb darabokban kézzel fejtik le a fáról, majd fél évig pihentetik, végül a felhasználás előtt „kifőzve” fertőtlenítik.

A parafa dugó nem olcsó, mégsem csak ez a hátránya, hanem a  – becslések szerint – 8%-ukat érintő „dugóbetegség”, amely miatt a bor dohos szagú és élvezhetetlen ízű lesz. A hibát a triklóranizol (TCA) nevű klórvegyület okozza, melyet a klórvegyületekkel táplálkozó penészgombák termelnek. Vagyis a parafa és a klór találkozása komoly veszélyforrást jelent: márpedig klórral a parafa dugó életciklusának szinte minden pontján találkozhat. Lehetetlen eldönteni, hogy a parafa dugó a gyártónál (a tárolás, fertőtlenítés során), vagy a kereskedőnél, a szállítónál, esetleg a fogyasztónál fertőződött-e.

A borok minőségének garantálása érdekében megjelentek az alternatívák, amelyek ha nem is húsz évre, de rövidebb távon garanciát jelenthetnek: a műanyag dugó, az üvegdugó és a csavaros kupak. Természetesen a parafadugó-gyártók is igyekeznek fejleszteni a technológiát. Versenytársak s emiatt különféleképpen lezárt palackozott borok tehát vannak – a választás a fogyasztóé.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago