A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki az E410 adalékanyagban. A szentjánoskenyérlisztként is ismert anyag széles körben alkalmazott élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként, például jégkrémekben, ízesített tejtermékekben és desszertekben. 

A hatóság a kiemelten kockázatos termékek esetében cégellenőrzést indít, emellett minden, E410 adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést és szükség esetén határozott intézkedést kér – tudatta a NÉBIH. Itthon eddig egy jégkrém esetében mutatták ki a megengedettnél magasabb etilén-oxid szintet, de a későbbiek folyamán több termék is érintett lehet. Az esetleges etilén-oxid-szennyezettség miatti termékvisszahívás az Auchan vaníliaízű pálcikás jégkrémjét (tejcsokoládé bevonattal, pörköltmandula-darabokkal,  4×110 milliliteres) érintette.

nébih E410
Auchan saját márkás vaníliaízű pálcikás jégkrém Fotó: Auchan

Az etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz, elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedier anyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítőként is forgalomban van. Az Európai Unió országaiban azonban az etilén-oxid növényvédelmi célú felhasználása szigorúan tilos, ennek oka, hogy az anyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén).

A NÉBIH kéri a forgalmazókat és gyártókat, hogy a vásárlók maximális biztonsága érdekében minél előbb ellenőrizzék az általuk felhasználni kívánt E410 adalékanyagot, illetve az azt tartalmazó termékeket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: