Hírek

Édeskömény – egy izgalmas alapanyag

Igyekszünk mindig a szezonalitásra törekedni, így ősszel bemutatni nektek az igazi szezonális zöldségeket, gyümölcsöket. Ez a mostoha sorsú zöldség nálunk is megterem, pedig az édesköményt itthon inkább csak fűszerként ismerik. Mi most segítünk ezen változtatni!

Az édesköménynek három fajtája ismeretes. A varietas vulgare termése erős, kissé édes ízű, sötét, Magyarországon elsősorban ezt használják. A varietas dulce termése hosszabb, világosabb színű, ezt itthon római kömény néven ismerjük. A arietas azori termését azonban nem szokás fogyasztani, leveleit és hajtásait viszont annál inkább.

Az édeskömény magja görcsoldó hatású, menstruációs fájdalmak enyhítésére is ajánlott. Amikor teát készítünk belőle, érdemes kissé összezúzni a magokat (egy teáskanálnyit), majd forró vízzel leforrázni. Hagyjuk állni 10 percig, szűrjük le, és még melegében fogyasszuk el.

Az édeskömény gumója

Ha nem is túl gyakran, de ősszel és télen találkozhatunk az édeskömény gumójával is a piacokon, amelynek felhasználása igen sokrétű lehet. Levesekbe, salátákba, előételekhez is használják. Olaszországban párolva, kisütve is fogyasztják, halételek mellé remek köret válik előle. Mutatunk egy guszta receptet, ahol bemutatjuk, hogyan készíthetjük el az édeskömény gomóját köretként.

Hozzávalók

  • 3 nagy db édeskömény
  • 2 ek ghee (lehet sima vaj is)
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • gyömbér ízlés szerint (reszelve vagy nagyon apróra vágva)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Szedjük cikkekre az édesköményt, alaposan mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra. A puha szárát, ahol zöld is van rajtuk, nyugodtan használjuk fel. Serpenyőben melegítsük fel a ghee vajat, majd tegyük bele a római köményt, a koriandert és a gyömbért. Amikor picit megpirultak, jöhet a feldarabolt édeskömény, végül forgassuk át őket a serpenyőben.

Tegyünk hozzá egy kevés vizet, amiben az édeskömény meg tud puhulni. Egyszerre azonban mindig csak kevés vizet adjuk hozzá, hogy a zöldség inkább a gőzben főjön meg. Amikor már megpuhult, főzzük el a felesleges vizet, és pirítsuk még egy kevés ideig az édesköményt. A legvégén pedig ízlés szerint sózzunk, borsozzunk.

Éva Benke

Recent Posts

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

4 hét ago