Magam termelem meg, amire a konyhában szükségem van – egy szupermarketben szerzek be mindent, amire a konyhában szükségem van. A két véglet között található a helyi piacon helyi termelőktől vásárlás, vagy a bevásárlóközösségi tagság.

A bevásárlóközösség (más néven kosárközösség, szatyor közösség) összehozza a helyi termelőket a helyi fogyasztókkal, így élénkítve a helyi gazdaságot és csökkentve az élelmiszerek utaztatásával járó környezetszennyezést. A bevásárlóközösség önszerveződő közösség: önkéntes alapon működteti egy csoport, mert tagjai számára fontos az egészséges élelmiszer, a tudatos fogyasztás, a közösség, a közös tanulás. A kosárközösség a termelők számára is előnyös, hiszen egy biztos piacot találhatnak maguknak, ahonnan visszajelzéseket és megrendeléseket is kaphatnak.

A Nyíregyházi Kosár Közösség például úgy működik, hogy a vevők szerda estig leadják rendelésüket a webáruházban. Pénteken van az átadási nap: a termelők elhozzák a rendelt termékeket, az önkéntesek összeállítják a csomagokat, amelyeket a vevők délután átvesznek.

A nyíregyházi egy nagy tapasztalattal rendelkező közösség, és tudásukat szívesen megosztják másokkal. Honlapjukon nem csak azok találnak hasznos információkat, akik kosárközösség megszervezésére vállalkoznak, hanem azok is, akik szívesen csatlakoznának egy már működőhöz, vagy akik csak tájékozódni szeretnének.

Budapesten és környékén is elérhető hasonló szolgáltatás: a Zsámboki Biokert biodoboz rendszerében kétféle méretű dobozba kérhetünk friss termelői zöldségeket, de akár magunk is összeválogathatjuk azt, amire épp szükségünk van. Az átvételi nap itt a csütörtök, Budapesten 5 helyszínen, a környékbeli települések közül pedig Gödöllőn és Csömörön, valamint Zsámbokon lehet átvenni a megrendelt zöldségeket.