Ki ne ismerné vagy evett volna somlói galuskát. A külföldieknek pedig talán ez ugrana be a leghamarabb, ha magyar desszertről esne szó. A somlói galuska története azonban – több más étellel ellentétben – nem vész el a sok éves hagyomány ködében. 

A somlói galuska történetéről és születéséről pontos információkkal bír a szakirodalom. Mint oly sok más híres magyar édesség, ez is a Gundel étterem nevéhez köthető. A süti feltalálója, név szerint Gollerits Károly a Gundel étteremben volt főpincér, amikor is megfogant benne a gondolat az ínycsiklandó étel megszületéséhez.

2389029007 ac1a533d8c c

A kivitelezést végül mégsem neki, hanem kollégájának, Szőcs József Béla cukrászmesternek köszönhetjük, aki sok évet tevékenykedett inasként a Gerbeaud cukrászdában. Ekkor került kollégális viszonyba a Gundel főpincérével, és végül ők ketten keltették életre a tejszínhabos, csokiöntetes piskótát, amely egyből hatalmas sikert aratott. Oly annyira, hogy még az 1958-as brüsszeli világkiállításon is szakmai díjat nyert.

45207260285 ff100a0d39 w

A somlói galuska névadója pedig nem más, mint a Budapesttől mindössze huszonöt kilométerre, a Gödöllői-dombvidék peremén álló, az autópályáról is már messziről látható Somlyó-hegy (Somló-hegy). A neve azonban csak Szőts-nek köszönhető, ugyanis a cukrászmester a Somló-hegy lábánál található Kisalagon született, aki szülőföldje előtt tisztelegve adta ezt a nevet a magyar desszertnek.

 

Hirdetés: