Categories: HírekReceptek

Eljött a töltött paprika ideje

A hagyományos töltött paprika az egyik legklasszabb magyar étel. Gyerekként legtöbbször csak a töltelékét ettük meg, mára viszont már a “héját” is imádjuk. 

Bár vérbeli magyar ételnek gondoljuk, azt tudtátok, hogy valójában a törököknek köszönhetjük? Emellett a legtöbb balkáni országban megtalálható a rizzsel elkevert, darált húsos töltelék, természetesen nem ugyanabban az ízvilágban, ahogy mi megszokhattuk. Tőlünk északabbra viszont már nem igazán találkozhatunk ehhez hasonló étellel.

Általában nyári ételként tartják számon, pedig nem nevezhető éppen könnyed fogásnak. Az alapanyagokat viszont tény, ami tény, hogy könnyebb beszerezni a meleg évszakban.

Lássunk hát egy hagyományos töltött paprika receptet! Természetesen az igazi konyhafőnökök friss paradicsomból készítik a mártást, mi most inkább egy gyorsabb verziót mutatunk!

Hozzávalók

  • 300 g sűrített paradicsom
  • 100 g sertészsír
  • 120 g finomliszt
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 db zellerlevél
  • 8 dl csontlé (5 dl-re még szükség lehet)

Töltött paprika

  • 1000 g darált sertéshús
  • 20 közepes db tv paprika
  • 50 g sertészsír
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál só
  • 5 g fekete bors
  • 3 db tojás
  • 250 g rizs

A Paradicsommártás
A zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és halványan megpirítjuk. Felöntjük a forró csontlével, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot és ízlés szerint sózzuk.
A mártásba tesszük a zellerlevelet és a vöröshagymát, majd kb. fél óra alatt készre főzzük.
A töltött paprika
A rizst félig megfőzzük, kihűtjük. A vöröshagymát a zsíron megpároljuk. A fokhagymát lereszeljük.
A darált húsból, a felaprított vöröshagymából, a rizsből és a tojásból elkészítjük a paprika töltelékét, amit ízlés szerint fokhagymával és sóval, borssal ízesítünk.
A paprikákat előkészítjük a töltéshez: megmossuk, kicsumázzuk. Megtöltjük a darált húsos töltelékkel. Fontos, hogy üregmentesen töltsük őket, ha nem így teszünk, a paprika összeesik. Túl sok tölteléket se tegyünk bele, mert a paprika szétrepedhet.
A töltött paprikát a forró paradicsommártásba rakosgatjuk, majd készre főzzük. Keverni, inkább ne keverjük, helyette rázogatással készítsük. a a mártás túl kevés, természetesen vízben is főzhetjük a paprikákat.
Ha szeretnénk, főtt burgonyát is készíthetünk hozzá.
Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Torma, ami nem viccel – új ízbomba húsvétra az Univertől!

Az idei húsvét garantáltan könnyeket csal a szemedbe – méghozzá az ízélménytől! Az Univer egy…

7 nap ago

Zöld csoda egy csészében – Miért isszák egyre többen a matcha teát?

Ha eddig csak annyit tudtál a matcháról, hogy valami furcsa zöld por, amit a fiatalok…

1 hét ago

Fedezd fel a Mosóparfüm varázsát: Friss megközelítés a mosóillatok világában

A mosási szerek dinamikus világában a Mosóparfüm kedvenccé vált azok körében, akik friss, tartós illatot…

3 hét ago

A Z generáció szakít az alkohollal? Új trend hódít a fiatalok körében

Az utóbbi években látványosan megváltozott a fiatalok viszonya az alkoholmentes italokhoz. A HEINEKEN és az…

2 hónap ago

Randi a Mekiben? Valentin-napi varázslat a Nyugati téren!

Ha idén valami igazán különleges élményt keresel Valentin-napra, a McDonald’s Nyugati téri étterme egy romantikus…

2 hónap ago

Zuhanykabinos spa-élmény otthon: Pihenés és könnyű desszertek a tökéletes estéhez

A szombat este sokak számára a hétvége legjobb része: ilyenkor van idő kicsit lelassulni, feltöltődni…

4 hónap ago