Hírek

Eljött a töltött paprika ideje

A hagyományos töltött paprika az egyik legklasszabb magyar étel. Gyerekként legtöbbször csak a töltelékét ettük meg, mára viszont már a “héját” is imádjuk. 

Bár vérbeli magyar ételnek gondoljuk, azt tudtátok, hogy valójában a törököknek köszönhetjük? Emellett a legtöbb balkáni országban megtalálható a rizzsel elkevert, darált húsos töltelék, természetesen nem ugyanabban az ízvilágban, ahogy mi megszokhattuk. Tőlünk északabbra viszont már nem igazán találkozhatunk ehhez hasonló étellel.

Általában nyári ételként tartják számon, pedig nem nevezhető éppen könnyed fogásnak. Az alapanyagokat viszont tény, ami tény, hogy könnyebb beszerezni a meleg évszakban.

Lássunk hát egy hagyományos töltött paprika receptet! Természetesen az igazi konyhafőnökök friss paradicsomból készítik a mártást, mi most inkább egy gyorsabb verziót mutatunk!

Hozzávalók

  • 300 g sűrített paradicsom
  • 100 g sertészsír
  • 120 g finomliszt
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 db zellerlevél
  • 8 dl csontlé (5 dl-re még szükség lehet)

Töltött paprika

  • 1000 g darált sertéshús
  • 20 közepes db tv paprika
  • 50 g sertészsír
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál só
  • 5 g fekete bors
  • 3 db tojás
  • 250 g rizs

A Paradicsommártás
A zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és halványan megpirítjuk. Felöntjük a forró csontlével, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot és ízlés szerint sózzuk.
A mártásba tesszük a zellerlevelet és a vöröshagymát, majd kb. fél óra alatt készre főzzük.
A töltött paprika
A rizst félig megfőzzük, kihűtjük. A vöröshagymát a zsíron megpároljuk. A fokhagymát lereszeljük.
A darált húsból, a felaprított vöröshagymából, a rizsből és a tojásból elkészítjük a paprika töltelékét, amit ízlés szerint fokhagymával és sóval, borssal ízesítünk.
A paprikákat előkészítjük a töltéshez: megmossuk, kicsumázzuk. Megtöltjük a darált húsos töltelékkel. Fontos, hogy üregmentesen töltsük őket, ha nem így teszünk, a paprika összeesik. Túl sok tölteléket se tegyünk bele, mert a paprika szétrepedhet.
A töltött paprikát a forró paradicsommártásba rakosgatjuk, majd készre főzzük. Keverni, inkább ne keverjük, helyette rázogatással készítsük. a a mártás túl kevés, természetesen vízben is főzhetjük a paprikákat.
Ha szeretnénk, főtt burgonyát is készíthetünk hozzá.
Éva Benke

Recent Posts

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

22 óra ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

23 óra ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

5 nap ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

6 nap ago

Főzni csak stílusosan – Miért dobják fel a főzőműsorokat az OLED TV-k?

Emlékszel még, amikor a főzőműsorok háttérzajként mentek a tévében? Ma már egészen más világban élünk.…

3 hét ago

A VIBE Budapest titka: ízek, koktélok és nonstop party

Mi a VIBE Budapest titka? Az, hogy egyszerűen nem hasonlítható semmihez. Itt minden részlet a…

3 hét ago