Categories: HírekReceptek

Eljött a töltött paprika ideje

A hagyományos töltött paprika az egyik legklasszabb magyar étel. Gyerekként legtöbbször csak a töltelékét ettük meg, mára viszont már a “héját” is imádjuk. 

Bár vérbeli magyar ételnek gondoljuk, azt tudtátok, hogy valójában a törököknek köszönhetjük? Emellett a legtöbb balkáni országban megtalálható a rizzsel elkevert, darált húsos töltelék, természetesen nem ugyanabban az ízvilágban, ahogy mi megszokhattuk. Tőlünk északabbra viszont már nem igazán találkozhatunk ehhez hasonló étellel.

Általában nyári ételként tartják számon, pedig nem nevezhető éppen könnyed fogásnak. Az alapanyagokat viszont tény, ami tény, hogy könnyebb beszerezni a meleg évszakban.

Lássunk hát egy hagyományos töltött paprika receptet! Természetesen az igazi konyhafőnökök friss paradicsomból készítik a mártást, mi most inkább egy gyorsabb verziót mutatunk!

Hozzávalók

  • 300 g sűrített paradicsom
  • 100 g sertészsír
  • 120 g finomliszt
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 db zellerlevél
  • 8 dl csontlé (5 dl-re még szükség lehet)

Töltött paprika

  • 1000 g darált sertéshús
  • 20 közepes db tv paprika
  • 50 g sertészsír
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál só
  • 5 g fekete bors
  • 3 db tojás
  • 250 g rizs

A Paradicsommártás
A zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és halványan megpirítjuk. Felöntjük a forró csontlével, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot és ízlés szerint sózzuk.
A mártásba tesszük a zellerlevelet és a vöröshagymát, majd kb. fél óra alatt készre főzzük.
A töltött paprika
A rizst félig megfőzzük, kihűtjük. A vöröshagymát a zsíron megpároljuk. A fokhagymát lereszeljük.
A darált húsból, a felaprított vöröshagymából, a rizsből és a tojásból elkészítjük a paprika töltelékét, amit ízlés szerint fokhagymával és sóval, borssal ízesítünk.
A paprikákat előkészítjük a töltéshez: megmossuk, kicsumázzuk. Megtöltjük a darált húsos töltelékkel. Fontos, hogy üregmentesen töltsük őket, ha nem így teszünk, a paprika összeesik. Túl sok tölteléket se tegyünk bele, mert a paprika szétrepedhet.
A töltött paprikát a forró paradicsommártásba rakosgatjuk, majd készre főzzük. Keverni, inkább ne keverjük, helyette rázogatással készítsük. a a mártás túl kevés, természetesen vízben is főzhetjük a paprikákat.
Ha szeretnénk, főtt burgonyát is készíthetünk hozzá.
Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

3 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago