Hírek

Endívia, egy különleges idegen

Itt az ideje, hogy kilépj a komfortzónából, és olyan növények is asztalodra kerüljenek, mint az endívia. Ez a jelentős tápanyag tartalommal bíró salátaféle ősszel, de akár télen is beszerezhető, kár lenne kihagyni!

Az endívia vagy lánynevén a salátakatáng őshazája Európa mérsékelt és mediterrán területein található. Cikória néven is emlegetik, ez talán már többek számára ismerősen csenghet: gyökeréből többek között pótkávé készül. Már az ókorban is előszeretettel fogyasztották, ám csak középkorban kezdett el igazán elterjedni. Mára Európa számos országában termesztik, de az Egyesült Államokban is kedvelt. Hazánkban nagyüzemi módon egyenlőre még nem is termesztik, sőt a legtöbben talán még csak nem is ismerik.

Miért érdemes fogyasztani?

Az endívia íze picit kesernyés, amelyet a cikoriin (eszkuletinglukozid) keserű ízű glikozidnak köszönhet. A növény sok ásványi sót tartalmaz, többek között foszfort, vasat, calciumot, meszet, a vitaminok közül pedig C-vitamint. Karotintartalma gyakorlatilag megegyezik a répáéval; ebből a szervezet A-vitamint (retinolt) állít elő, amely a bőr és a szem egészsége szempontjából fontos.  Különösen jelentős, ugyanis őszi és téli termései is ugyanúgy fogyaszthatóak, amelyek  jól jönnek a vitaminszegény téli időszak felturbózásában. Emellett kiváló étvágyfokozó, vizelethajtó, emésztésserkentő és jelentős fehérje-,és szénhidrát tartalommal bír.

És hogyan érdemes fogyasztani?

Sokféleképpen felhasználható, friss zöldségként használva nagyon hasonló a fejes káposztához. Olaszországban és Franciaországban a háziasszonyok előszeretettel készítenek belőle salátát és főzeléket. Felhasználása előtt a gyökeret el kell távolítani, valamint az alleveleitől is meg kell tisztítani. Az endívia elterjedése még csak most van fellendülőben itthon, ám még mindig sokan tartanak tőle. Itt az idő ezen változtatni!

Bár, ha eddig nem ettél, nem biztos, hogy egyből a kedvenced lesz kesernyés íze miatt. Ha viszont valami extravagánsra vágysz, ami eltér a megszokott ízektől, ráadásul még egészséges is, akkor hajrá!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago