Vájling, vájdling – konyhai edény, amibe sok minden finomság belefér. Induljunk felfedezőútra e magazin névadójának nyomában.
Ha többet szeretnénk tudni a vájlingról, ne álljunk meg a szinonima szótárnál. Az etimológiai szótárból ugyanis megtudhatjuk, hogy a szó a bajor-osztrák Weitling átvétele, amely nagy, felfelé erősen szélesedő tálat jelent.
A vájlingok, ahogy a parasztság, de a városi és mezővárosi polgárság más edényei is készülhettek anyagból, vagy rézből, bronzból. Az agyagtálakat a fazekasok vagy „sorozatgyártásban”, vagy megrendelésre, egyedi darabként készítettek. Mezőtúron például a kétfülű, fenekén díszített nagy tál, a vájling lakodalmi ajándék volt. Fémművességgel céhes mesterek, de falusi kontárok és cigányok is foglalkoztak, mindannyian készítettek a vásárokra rézedényeket: tálakat, üstöket. És ne feledkezzünk meg az edényeket javító vándoriparosokról se: 1900-ban még több, mint kétezer drótos járta az országot, hiszen olcsóbb volt a repedt cserépedényt bedrótoztatni, mint újat venni.
Ha ma szeretnénk vájlingot venni, leginkább a bonyhádi zománcáru gyár termékeivel fogunk találkozni, ahol a zománcozott tálak gyártása 110 éves múltra tekint vissza.
Kép forrása: Fortepan/Pétek Edit
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…