Hírek

Hagyományos baracklekváros piskótatekercs

A piskótatekercs gyerekkori kedvencünk, amit a nagyi mindig házi baracklekvárral készített el. Sokan félnek nekiállni a piskótatekercs elkészítéséhez, pedig egy jó recepttel nem lőhetünk mellé. 

A piskótatekercs készítésénél az egyik legnagyobb mumus a tészta feltekerése, hiszen egy rossz mozdulat, és a tészta már meg is repedt, ám van erre egy trükk, hogy mindezt elkerüljük.  Fontos, hogy a piskótát semmiképpen ne süssük túl – attól ugyanis száraz lesz, és jobban fog törni -, illetve hogy ha kész a tészta, azonnal tekerjük fel, még a töltés előtt, majd amikor langyosra hűlt, akkor tekerjük ki és úgy töltsük meg.

A piskótatekercs egy szuperul variálható édesség, hiszen azzal tölthetjük meg, amivel csak szeretnénk. Lehet péládul kakaós, pudingos, citromos, mákos vagy diós, lényegében bármiféle lekvár vagy krém finom vele.

Mi most maradtunk a hagyományos, baracklekvárral készült édesség mellett.

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • lekvár (házi lekvár, sárgabarack ízű)
  • porcukor

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, és habverővel alacsony fokozaton hozzádolgozzuk a felvert fehérjéhez.

Ehhez a masszához hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, amelyet habverő segítségével dolgozunk össze.

A kész masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, laposra kenjük egy kanállal, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Amikor a piskóta megsült, a tésztát konyharuhára borítjuk és megkenjük házi sárgabarack lekvárral. A piskótát a konyharuha segítségével feltekerjük és hagyjuk kihálni.

Amikor kihűlt porcukorral megszórjuk a tetejét.

Borítókép forrrása: Cookpad

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago