Categories: HírekReceptek

Házi fahéjas-szilvás gombóc

A szilvás gombóc népszerűségét mi sem jelzi jobba, hogy számos regényben, filmben vagy színdarabban is találkozhatunk vele. Ha még nincs hozzá bevelt recepted, akkor mutatunk hozzá egyet!

Bendegúz óta tudjuk, hogy a szilvás gombóc lehet akár olyan kemény is, mint egy katonai gumilövedék. Ha ezt el szeretnénk kerülni (márpedig gyanítjuk igen), akkor a következő recept biztosíték arra, hogy a gombócokkal nem lehet majd dobálozni.

Minden bizonnyal osztrák hagyaték a szilvás gombóc, ahol Knödelnek nevezik ezeket a kerek kis finomságokat. Monarchia ide vagy oda, mi nagyon szeretjük, mutatjuk az elkészítési módot. 

Hozzávalók

Tésztához:

  • 80 dkg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 20 szem szilva
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál zsír

Bundához:

  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál étolaj

A krumplit héjában megfőzzük, majd megpuculjuk, és még melegen megtörjük. Hozzáadjuk a zsírt, a tojást, a sót, összedolgozzuk, majd több részletben adunk hozzá lisztet, annyit keverünk hozzá, amennyit felvesz. Fontos, hogy a tészta rugalmas legyen, könnyen lehessen gyúrni.  Kinyújtjuk fél centi vastagra, majd felvágjuk 10×10 centis négyzetekre. Mindegyik közepébe teszünk egy szem szilvát, amibe a mag helyébe egy kevés fahéjjal kevert cukrot teszünk. A négyszögek sarkait összefojuk, és gombócokat formálunk belőle. Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjon szét a tészta, különbes lyukas gombócot kapunk.

A bundához a zsemlemorzsát kevés olajon pirítsd meg. Közben kevergessük meg, mert nagyon könnyen odaég. Egy fazékban enyhén sós vízet forralunk. Ha lobog, beledobáljuk a gombócokat, ezután mérsékelhessük a hőfokot. Egyszerre csak annyi tésztát főzzünk a biztonság kedvéért, amennyi kényelmesen elfér az edényben. Ha a gombóc feljön a víz tetejére, még két-három percig hagyjuk főzni, majd leszűrjük, és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

2 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

2 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

6 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

7 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago