Kóstolgathatjuk a gasztronómia mennyei egzotikus édességeit, lehetünk nyitottak a különböző pikáns ízvilágú ételek iránt, de olykor az egyszerűségben nagyszerűség rejlik. Pont ezt mutatja a tejberizs mai napig tartó népszerűsége is. Az pedig, hogy hogyan lesz igazán krémes, megtudhatod a következő cikkünkből.
Bár a tejberizshez nagyon kevés alapanyag szükségeltetik, és első ránézésre sem igényel valami bonyolult konyhai hadműveletet, meglepő módon mégis könnyű elrontani. Tejberizst készíteni tehát bárki tud, de jó tejberizst kevesen. A rizs külseje nyálkás maradhat, miközben belül még nyers; míg a tejes ragacsos közeg túl édes, addig a rizs meg ízetlen lehet.
Nagyon sokkféle trükköt hallani a tejberizs tökéletes elkészítésére, szerintünk azonban nem a tejszín vagy a vaj oldja meg a problémánkat, hanem a megfelelő főzési technika. A jó tejberizs ugyanis leginkább a rizottóra emlékeztet: a rizs sűrű lesz, de nem ragacsos, és belül enyhén megtartja az állagát.
Nem szabad agresszívan cukrozni, ugyanis úgy lesz a legfinomabb, ha csak enyhén édes tejberizst kapunk. Következő receptünk egy alaprecept, így a főzésnél mindenképpen vegyük majd figyelembe az általunk vásárolt rizs típusát is. Emellett azt se feledjük, hogy folyamatos odafigyelést igényel a főzése: kevergessük, kóstolgassuk és pótoljuk a folyadékot, éppen addig, míg a tökéletes állagot meg nem kapjuk.
A rizsre annyi vizet öntök, amennyi éppen ellepi, bőségesen sózom, és alacsony lángon, kevergetve addig főzöm, míg be nem szívja a vizet. Ráöntöm a tejet, hozzáadom a cukrot és a vaníliát és alaposan elkeverem. Nagyon alacsony lángon főzöm, míg az összes tejet fel nem szívja. Ha elérte a kívánt állagot, megkóstolom, és ha szükséges, adok még hozzá tejet.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Borítókép forrása: Mindmegette
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…