Hírek

Így lesz szuperkrémes a tejberizs – a főzési technikán múlik

Kóstolgathatjuk a gasztronómia mennyei egzotikus édességeit, lehetünk nyitottak a különböző pikáns ízvilágú ételek iránt, de olykor az egyszerűségben nagyszerűség rejlik. Pont ezt mutatja a tejberizs mai napig tartó népszerűsége is. Az pedig, hogy hogyan lesz igazán krémes, megtudhatod a következő cikkünkből.

Bár a tejberizshez nagyon kevés alapanyag szükségeltetik, és első ránézésre sem igényel valami bonyolult konyhai hadműveletet, meglepő módon mégis könnyű elrontani. Tejberizst készíteni tehát bárki tud, de jó tejberizst kevesen. A rizs külseje nyálkás maradhat, miközben belül még nyers; míg a tejes ragacsos közeg túl édes, addig a rizs meg ízetlen lehet.

Nagyon sokkféle trükköt hallani a tejberizs tökéletes elkészítésére, szerintünk azonban nem a tejszín vagy a vaj oldja meg a problémánkat, hanem a megfelelő főzési technika. A jó tejberizs ugyanis leginkább a rizottóra emlékeztet: a rizs sűrű lesz, de nem ragacsos, és belül enyhén megtartja az állagát.

Nem szabad agresszívan cukrozni, ugyanis úgy lesz a legfinomabb, ha csak enyhén édes tejberizst kapunk. Következő receptünk egy alaprecept, így a főzésnél mindenképpen vegyük majd figyelembe az általunk vásárolt rizs típusát is. Emellett azt se feledjük, hogy folyamatos odafigyelést igényel a főzése: kevergessük, kóstolgassuk és pótoljuk a folyadékot, éppen addig, míg a tökéletes állagot meg nem kapjuk.

Hozzávalók

  • 250 gramm rizs
  • fél teáskanál
  • 2 deciliter víz
  • 1 liter tej
  • 1 teáskanál vaníia kivonat
  • 2 evőkanál cukor

A rizsre annyi vizet öntök, amennyi éppen ellepi, bőségesen sózom, és alacsony lángon, kevergetve addig főzöm, míg be nem szívja a vizet. Ráöntöm a tejet, hozzáadom a cukrot és a vaníliát és alaposan elkeverem. Nagyon alacsony lángon főzöm, míg az összes tejet fel nem szívja. Ha elérte a kívánt állagot, megkóstolom, és ha szükséges, adok még hozzá tejet.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Borítókép forrása: Mindmegette

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago