Categories: HírekReceptek

Így lesz szuperkrémes a tejberizs – a főzési technikán múlik

Kóstolgathatjuk a gasztronómia mennyei egzotikus édességeit, lehetünk nyitottak a különböző pikáns ízvilágú ételek iránt, de olykor az egyszerűségben nagyszerűség rejlik. Pont ezt mutatja a tejberizs mai napig tartó népszerűsége is. Az pedig, hogy hogyan lesz igazán krémes, megtudhatod a következő cikkünkből.

Bár a tejberizshez nagyon kevés alapanyag szükségeltetik, és első ránézésre sem igényel valami bonyolult konyhai hadműveletet, meglepő módon mégis könnyű elrontani. Tejberizst készíteni tehát bárki tud, de jó tejberizst kevesen. A rizs külseje nyálkás maradhat, miközben belül még nyers; míg a tejes ragacsos közeg túl édes, addig a rizs meg ízetlen lehet.

Nagyon sokkféle trükköt hallani a tejberizs tökéletes elkészítésére, szerintünk azonban nem a tejszín vagy a vaj oldja meg a problémánkat, hanem a megfelelő főzési technika. A jó tejberizs ugyanis leginkább a rizottóra emlékeztet: a rizs sűrű lesz, de nem ragacsos, és belül enyhén megtartja az állagát.

Nem szabad agresszívan cukrozni, ugyanis úgy lesz a legfinomabb, ha csak enyhén édes tejberizst kapunk. Következő receptünk egy alaprecept, így a főzésnél mindenképpen vegyük majd figyelembe az általunk vásárolt rizs típusát is. Emellett azt se feledjük, hogy folyamatos odafigyelést igényel a főzése: kevergessük, kóstolgassuk és pótoljuk a folyadékot, éppen addig, míg a tökéletes állagot meg nem kapjuk.

Hozzávalók

  • 250 gramm rizs
  • fél teáskanál
  • 2 deciliter víz
  • 1 liter tej
  • 1 teáskanál vaníia kivonat
  • 2 evőkanál cukor

A rizsre annyi vizet öntök, amennyi éppen ellepi, bőségesen sózom, és alacsony lángon, kevergetve addig főzöm, míg be nem szívja a vizet. Ráöntöm a tejet, hozzáadom a cukrot és a vaníliát és alaposan elkeverem. Nagyon alacsony lángon főzöm, míg az összes tejet fel nem szívja. Ha elérte a kívánt állagot, megkóstolom, és ha szükséges, adok még hozzá tejet.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Borítókép forrása: Mindmegette

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

19 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

20 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago