Nem egyszerű dolog a tökéletes konyhai robotgép megtalálása, főleg, hogy a piacon számos modell közül válogathat az ember, csak győzze kiválasztani a neki illőt. A Sencor konyhai robotgép szinte teljesen elvégzi helyettünk a munka nagy részét a konyhában, ám, hogy hogyan, az cikkünkből most kiderül. 

Elgondolkodtatok már azon, hogy 50 évvel ezelőtt mennyivel nehézkesebb feladat volt a sütés-főzés? Nem mintha ma sétagalopp lenne, de kétségtelen tény, hogy rengeteget fejlődött a konyhai elektronika, lényegesen leegyszerűsítve ezzel bizonyos konyhai feladatokat.

A robotgépek komplexitásuk miatt például az egyik leghasznosabb segédeszközök lettek, ám nagyon nem mindegy, milyen a teljesítményük, a funkcionalitásuk, nem mellesleg a design sem utolsó kritérium. A bonyolult számokat és paramétereket most inkább hagyjuk, helyette inkább elmeséljük, milyen linzert és muffint képes készíteni a Sencor STM 6350WH!

Multifunkciós készülék 1000 Watt teljesítménnyel

A Sencor STM 6350WH egy multifunkciós robotgép, amely lényegében minden olyan alapfunkciót teljesít – sőt még annál is többet -, amit egy ilyen készüléktől elvárna az ember. Az 1000 W teljesítményű motor intenzitását 8 teljesítmény-fokozattal lehet irányítani, a minőséget pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a gyártó hat év garanciát ad a motorra.

Hogy mit tud a Sencor gépezete? A 6350WH 17 különböző funkcióval rendelkezik: van benne egy 1,5 l-es üvegmixer, egy húsdaráló a finom és durva daráláshoz, egy kolbásztöltő és egy darált keksz-készítő és édességformázó. Emellett 3 keverőszár, ami dagasztáshoz, habveréshez és könnyű tészták keveréséhez is alkalmas.

sencor-konyhai-robotgép
Parádés erdei gyümölcsös smoothie készült.

Parádés Design

A Sencor robotgép a piacon elérhető társaihoz hasonlóan robusztus megjelenésű, ám nincs nagy helyigénye az alapgépnek és lényegében a tartozékoknak sem, ráadásul külön respekt azért, hogy kilenc színben dobta piacra a gyártó, így mindenki megtalálhatja a konyhájához passzoló darabot. Bár nekünk a fehér jutott, nagyon menő színekben érhető el: van például rózsaszín, babakék, türkizkék és lila, hogy csak párat említsünk a sok közül.

sencor-konyhai robotgép
Rózsaszín is kapható. Fotó: Sencor

Fő a biztonság 

Még most is emlékszünk arra, hogy gyerekként mennyire féltünk a zúgó-hangos szerkezettől, és számunkra már csak ezért is nagyon fontos a biztonság egy konyhai robotgépnél. A Sencor készüléke folyamatosan ellenőrzi a motor hőmérsékletét, és ha átlépi a megadott határt, a berendezés kikapcsol.

A motor biztonsága mellett, a robotgép csúszásmentes felülettel is rendelkezik, ami szintén lényegi elem, hiszen a tészta készítése közben a készülék folyamatosan vibrál, ezért, ha nincs jól rögzítve, bizony le is táncolhat a konyhapultról. A tapadókorongok miatt azonban nem hogy tésztakészítés közben nem mozdul el a Sencor masinája, de akkor is csak nehezen, ha mi szeretnénk levenni a pultról.

Sütiben verhetetlen 

A robotgép nagy, 4,5 literes rozsdamentes acél tállal rendelkezik, ami nagyobb mennyiségű tészták és krémek készítésére is alkalmas, s bár mi nem sütöttünk ipari mennyiséget, kicsiben azért mi is teszteltük az eszközt.

A tészták készítésénél egyből feltűnt, hogy egyetlen deka tészta sem ragadt fel az edény oldalára, és veszett kárba, ami – mint utólag kiderült – a bolygóműves rendszernek köszönhető. Ez a mozgás teszi ugyanis lehető az alapanyagok maradéktalan feldolgozását, és ezáltal minden összetevő alapos összekeverését.

A bolygórendszerű működésnek az a lényege, hogy a keverőszár a saját tengelye és a hajtómű tengelye körül is forog, egy ellipszoid úton, tulajdonképpen hasonlóan, mint a bolygók a Nap körül. Ez lényegében azért fontos információ a számunkra, mert így sokkal jobban keverednek az alapanyagok a tálban – egy jó robotgép tehát bolygómozgást végző keveréssel rendelkezik.

A munkafolyamatot a forgófej részhez épített intelligens LED-világítás segíti, ami tökéletes fényviszonyokat biztosít a tészták készítésénél. A keverőtálhoz tartozik egy átlátszó fedél is, amely egy adagoló nyílással van ellátva, így ha valamit kifelejtettünk, vagy egyszerűen csak később kell a tésztához adni, akkor sincs semmi gond, hiszen könnyűszerrel pótolhatjuk.

IMG 20201217 163408 scaled
Még a sütés előtt várakoznak a linzerek.

A készülék 12 tojásfehérje egyszerre felverésére alkalmas, míg kenyértésztából 0.8 litert, tortatésztából pedig 2.2 litert tudunk készíteni. Hat fokozat közül természetesen mi választhatjuk ki a tésztánknak legmegfelelőbbet.

IMG 20201218 135414 scaled
Azért egy gyors nutellás muffint is összedobtunk a linzerek mellé.

Ár-érték arány

A készülék fogyasztói ára 69.900 Ft, amivel egyik irányba sem lóg ki a hasonló tudású készülékek közül. A konyhai robotgépeknél a 65 ezertől 130 ezer forintig terjedő kategória nagyjából a termékek középkategóriáját jelenti, amely a legtöbb ember számára megfelelő választás, főleg ha az ár-érték arányt vesszük figyelembe. Természetesen, aki nem szereti a darált húst, ellenben facsart gyümölcslevet szívesen inna, annak nem a Sencor 6350WH a jó választás, de szintén fölösleges lenne ennyit kiadnia olyannak, aki csak néha napján venné elő. Annak viszont, aki egy minőségi és igényes gépre vágyik, ám sok százezret azért mégsem áldozna egy robotgépre, a Sencor masinája jó és észszerű választás.

STM6355VT
Ilyen szép lilában is kapható.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!