Hírek

Így válaszd ki a finom, érett ananászokat!

Trópusi gyümölcs, amely sokak kedvence. Nemcsak finom, de nagyon egészséges is. De vajon, miért is érdemes rendszeresen fogyasztani? Na, és hogyan válasszuk ki a legfinomabb, érett ananász példányokat?

Szerencsére már hazánkban sem csak konzerv formájában kapható, hanem a friss, illatos gyümölcs is elérhető a boltokban.

Miért fogyasszuk?

Az ananász rendkívül gazdag C-vitaminban, így hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Antioxidánsokban is bővelkedik, A-, B5-, B6-vitamint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot és folsavat is tartalmaz. Emellett káliumban is bővelkedik, amely segít a magas vérnyomás leküzdésében, és a szív egészségéhez is hozzájárul.

Egyik legértékesebb vegyülete a bromelain nevű enzimcsoport, amely a fehérjék emésztésében nyújt hasznos segítséget. Csökkenti az édesség utáni vágyat, az 1950-es évek óta folyamatosan alkalmazzák terápiás célokra. A bromelain néhány perc alatt saját testtömege többszörösét képes lebontani, emiatt kifejezetten jótékony hatással van az emésztésre.

Honnan tudhatjuk, hogy érett az ananász?

Mindenképpen az élénk sárgás, illatos gyümölcsöket keressük., De, ha még mindig nem lennénk teljesen biztosak a választásunkban, akkor próbáljunk meg kitépni egy levelet a gyümölcs középső részből: minél könnyebben jön, annál érett. Ha pedig egyáltalán nem tudjuk kitépni a középső levelet, akkor jobb, ha visszatesszük a polcra az ananászt vagy otthon érlelgetjük még néhány napig.

Persze, akkor sem jó, ha túlérett a gyümölcs,  hiszen akkor szinte már ehetetlen. Nos, ha a középső levélke szinte magától kifordul, akkor pont ezzel a helyzettel állunk szemben, úgyhogy jobb is, ha magára hagyjuk a boltban.

+1 tipp

Ahhoz, hogy a legjobban élvezni tudjuk az ananászt, érdemes a fogyasztása előtt egy órával a feje tetejére állítani. A benne található lé, így elkezd lefelé szivárogni, egyenletesen eloszlik, így mindenhol mennyei, édes íze lesz. Mi már kipróbáltuk és bevált!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago