A fahéjas csiga sokak kedvence, ám mégis kevesen mernek nekiállni otthon. Ha kételkednétek a sikerben, akkor had bátorítsunk titeket: az egész egyszerű kelt tészta egy kis fahéjas cukorral!
Nincs is jobb illat, mint amikor kiszedjük a sütőből a megpirult fahéjas csigákat. Lehet belőle reggeli, tízóra, ebéd utáni desszert vagy uzsonna, annyi pedig bizonyos, hogy a család könyörögni fog a repetáért.
Bár nem túl nagy ördöngösség, – ahogy azt a bevezetően is említettük – azért kapkodni sem érdemes vele. A tésztára kell a legtöbb időt szánnunk, hiszen kétszer kell keleszteni: egyszer a bedagasztás, egyszer pedig a csigák formázása után. Emellett a csigák még a sütés folyamán is nőni fognak, így mindenképpen hagyjunk nekik elegendő helyet a tepsiben. Bár picit időigényes a recept a kelesztések miatt, maga a folyamat nem igényel különösebb konyhai hadműveletet.
A fahéjas csiga lelke – ahogy az a nevében is benne rejlik – maga az illatos és finom fahéj, ezért semmiképpen ne spóroljátok ki a csigából.
A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 4 dkg cukorral, és ráöntünk a langymeleg tejből (1-1,5 decit). Kicsit elkeverjük az élesztővel, és letakarva 10-15 percig pihentetjük (míg megkel).
Hozzáadjuk a 7 dkg lágy margarint, 2 ek őrölt fahéjat és a sót. (A képen látható csigánál a tésztába nem került fahéj, de az ízét még jobban fokozza, ha teszünk bele). Összegyúrjuk, a tejből teszünk még hozzá, ha kell. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk (nem ragad, nem túl kemény, de nem is túl lágy.)
Lefedve kelni hagyjuk a tésztát, 1 óra ajánlott, de ha szükséges, akkor 20 perc is nagyjából elég.
Míg kel a tészta, addig összekeverjük a 10 dkg margarint 7 dkg cukorral és 2 ek fahéjjal. Ez kint maradhat szobahőmérsékleten, úgy könnyebb lesz kenni.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, próbáljuk téglalap alakúra (ha sikerül kb 30×70 cm-esre). Megkenjük a fahéjas-cukros margarinnal, és felcsavarjuk (ha kisebb átmérőjű csigát szeretnénk, akkor a hosszabb oldalánál, ha kicsit nagyobbakat, akkor a rövidebb oldalánál kezdve).
3-4 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és betesszük egy magasabb falú tepsibe / sütőedénybe (Én kerámia sütőedénybe tettem, de tegyünk alá sütőpapírt, ha leéghet a tepsiben.). Lehet közel tenni egymáshoz, nem baj, ha összeérnek sütés közben.
Ha reggelire készítjük, akkor tegyük be lefóliázva a hűtőbe vagy hideg helyre előtte este. Reggel tegyük be a hideg sütőbe, és úgy kapcsoljuk be (így fel tud melegedni a tészta és a forma is. Én kb. 160-180 fokon sütöttem, egy kicsit tovább, hogy ne égjen meg a gázsütőben.). Ha nem akarunk egy éjszakát várni, akkor is pihentessük 10 percet a tepsin, mielőtt betesszük a sütőbe.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…