A rizsfelfújt egy igazán pénztárcabarát desszert, amelytől mi nagyon nosztalgikus hangulatba tudunk  kerülni. Persze lekvárral is finom, de mi mutatunk hozzá egy házi mártást, amellyel igazán ünnepivé varázsoljuk. 

Tulajdonképpen nagyon egyszerű alapanyagokból, és olcsón összehozható ez a desszert, sőt még nagy szakértelem sem kell hozzá. Az egyetlen dolog, amire viszont tényleg ügyelnünk kell az a kellő mennyiség, ugyanis mindenki szívesen  repetázik majd belőle.

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Hozzávalók

  • 1 bögre rizs
  • 15 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 4 dl víz
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor

Mártáshoz

  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaó

A rizst leöblítjük, és dupla mennyiségű vízzel feltesszük főni. Először felforraljuk, majd alacsony hőfokon puhítjuk. Egyszer-kétszer óvatosan megkevergetjük. Amikor a rizs alaposan magába szívta a vizet, felöntjük tejjel, majd ízesítjük a citrom reszelt héjával, egy evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral. Addig főzzük, amíg a rizs teljesen puha nem lesz, és a tejet is magába nem szívta. Ha kész, lehűtjük.

A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük, a sárgákat pedig a cukor másik felével összekeverjük. A cukros tojássárgákat hozzáadjuk a kihűlt rizshez, és beleforgatjuk a tojások felvert habját is. Óvatosan átkeverjük, majd néhány evőkanál liszttel megszórjuk. Ismét átforgatjuk. Ezt a masszát egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe szórjuk. Előmelegített sütőbe, 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.

A csokiöntethez a tejet csomómentesre dolgozzuk a liszttel, a kakaóval és a cukorral. Kis lángon, kevergetés mellett sűrűre főzzük. Tálaláskor meglocsoljuk vele a rizsfelfújtat, és ha még szeretnénk, gyümölccsel is díszíthetjük. Kész is egy isteni rizsfelfújt!

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: