Hírek

Chilis bab pikánsan

A chilis bab egy mindig előkapható klasszikus, amivel nem nagyon lehet mellé lőni. Ez igaz is, most viszont egy kicsit extrább formában mutatjuk meg!

A chilis babot kevesebb idő alatt is meg lehet csinálni, ahogy azt legtöbbször mi is tesszük. Ám, ha igazi ízélményre vágytok nem érdemes felpörgetni a készítési folyamatot: hagyjatok időt a főzésnek, higgyétek el megéri. Konzervzöldségek ide vagy oda, ha ugyanis igazán sűrű szaftot akarunk, akkor bizony jó sokáig kell főznünk.

Ám nemcsak a főzési idővel, de a fűszerek terén is lehet nagyot alkotni. A só, a bors és a chili alap, de ha akarunk egy kis édes ízt is csempészni bele, akkor bizony egy leheletnyi cukorra is szükségünk lesz (mi az étcsokoládéval édesítjük meg). Amitől pedig igazán pikáns és mexikói hangulatot ölt a chilis bab az a római kömény.

Ha pedig nagyon gourméra akarjuk venni a figurát, akkor vessük be a sört, az étcsokit és egy csipetnyi fahéjat is.

Mi most egy durván extra chilis bab receptet hoztunk, ha kedvetek szottyanna valami egyedi ízvilágra!

Hozzávalók

1 fej fehérhagyma
5 gerezd fokhagyma
50 dkg darált marhahús
ízlés szerint chilipaprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 teáskanál római kömény
3 db kisebb fahéj
1,5 teáskanál oregánó
1 csipet cayenne bors
2 db babérlevél
ízlés szerint só
2 evőkanál paradicsompüré
1 doboz hámozott paradicsom
2 dl világos sör
2 doboz vesebab
2 dkg étcsoki (legalább 70 százalékos)

 

Az apróra darabolt hagymát üvegesre dinszteljük.

Rárakjuk a darált húst, nagy lángon lepirítjuk, kavargatás nélkül.

Ha kifehéredett, a csomókat szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikákat, és továbbra is nagy lángon addig pirítjuk, amikor a paprika már nem roppanós.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, pár percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a hámozott paradicsomot is és a sört is.

Forrásig nagy lángon tartjuk, majd a tüzet mérsékeljük és 1 órán át főzzük. Nézzünk rá időnként, nehogy lekapjon.

1 óra elteltével hozzáadjuk a babot is és további 1 órán át főzzük.
1 óra múlva hozzáreszeljük a csokoládét és 20 percig rotyogtatjuk.
Éva Benke

Recent Posts

Nyári hőség: így védd a szíved és a közérzeted a megfelelő ételekkel és italokkal

Amint beköszönt a kánikula, nemcsak a ruhatárunkon, hanem a tányérunk tartalmán is érdemes változtatni. A…

4 nap ago

Ez a sült krumpli megváltoztatja az életed! – Így készül az amerikai Jojo burgonya

Keresel egy különleges sült krumplit? Olyat, ami kívül ropogós, belül krémes? Ismerd meg a Jojo…

6 nap ago

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

3 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

3 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

3 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

3 hét ago