áfa rendelt ételek
Forrás. Eletvitel
Hirdetés:

A kormány ma jelentette be, hogy az elviteles ételek áfa kulcsa 27%-ról 5%-ra csökken, ami akár áresést is hozhat a rendelt ételek esetében. 

A koronavírus járvány egyik legnagyobb áldozata kétségkívül a vendéglátás lett, az éttermek ugyanis a tavaszi első hullám után már második ízben kénytelenek bezárni, pontosabban, ha lehetőségük engedi, akkor átállni az elviteles ételrendelésre és a kiszállításra.

Most, hogy az éttermek ismételten csak rendelésre, illetve szállításra készítenek ételeteket, a kormány úgy döntött, hogy kiegyenlíti az áfakulcsut, és az elviteles ételek áfáját is lecsökkenti 5 százalékra. Bár Orbán Viktor miniszterelnök nem adott meg pontos dátumot, minden valószínűség szerint a napokba kiderül, mikortól lesz érvényben a rendelet.

áfa-rendelt-ételek
Forrás: Easter Boston

Korábban az volt  szabály, hogy valaki étteremben, azaz ott helyben fogyasztja el a rendelt ételt-italt, akkor 5 százalékos az áfa, de ha mindezt elvitelre kéri, akkor 27 százalék az áfa.

Az még közel sem bizonyos, hogy az árakban is látható eredményt hoz majd-e a csökkentés, ugyanis elképzelhető, hogy a vendéglátóhelyek benyelik az áfacsökkentést, ebben az esetben azonban legalább kompenzálódik valamelyest a járvány hatása.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház