Hírek

Elfeledett gluténmentes ételünk: a polenta

Ha unjuk a közönséges köreteket, legyen szó krumpliról, rizsről vagy éppen párolt zöldségekről; ha elegünk van a hagyományos ízekből; ha valami újra, újdonságra vágyunk, akkor érdemes elővennünk konyhánk fegyvertárából egy oly sok éve méltatlanul nélkülözött köretfélét: a polentát.

A polenta bár első hallásra nem biztos, hogy mindenki számára ismerősen cseng, másik neve a puliszka hallatán már biztos sokaknak dereng valami. Nos nevezzük is bárhogyan, egy könnyen elkészíthető, rendkívül ízletes ételről beszélünk, és nem utolsósorban a pénztárcánkat sem terheli meg. Számtalan módon elkészíthetjük, ha akarjuk sósan és édesen, de lágyan és keményen is.

De ne haladjunk ennyire gyorsan és kezdjük a legelején! A kukoricalisztből vagy kukoricadarából (vagy éppen mindkettőből) készült étel a szegény családok étlapján gyakran szerepelt, ugyanis magas kalóriatartalmának köszönhetően megfelelt a nehéz fizikai munkát végzők igényeinek is. Szerte a világon fogyasztották és fogyasztják ma is. A 17. században terjedt el Magyarországon, elsősorban Erdélyben, a Felvidéken és a Dunántúlon vált közkedvelté. De nem kizárólag a szegény emberek eledele volt. Közkedvelt volt tehetősebb, módosabb családoknál is akár hétköznapokon, akár munkanapokon, legyen szó ebédről vagy vacsoráról.

A puliszka olasz változata a polenta főételként is megállja a helyét, hiszen némi sajttal vagy zöldséggel megspékelve kiváló ebéd vagy vacsora válhat belőle. Az olaszok – természetesen saját fűszereiket használva – szívesen rétegezik bolognai raguval vagy bolondítják meg olívabogyóval. Mindemellett a puliszka vagy polenta – lényegében mindegy is, hogy melyiket használjuk – magas rosttartalommal bír, sőt mi több gluténmentes is, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Nos, mindezeket látva nem is kell több, hogy egy egészséges, laktató és finom ebéd vagy vacsora tálalva legyen.

Most pedig lássunk egy igazi olasz polenta alapreceptet! Fakanalakra fel és irány a konyha!

Hozzávalók:

20 dkg kukoricaliszt
5 dl víz

Forraljunk fel sós vizet, majd amikor már forr öntsük bele a kukoricalisztet.Folyamatosan kavargassuk, amíg újból forrni nem kezd. Ezt követően alacsony lángon fedővel főzzük, 2-3 percenként keverjük meg a masszát. Ezt körülbelül 20 percen keresztül ismételjük, ha elforrt a víz, öntsünk hozzá, illetve adjuk hozzá még sót, ha szükséges. Akár tejet is rakhatunk bele, így még krémesebb lesz. Ha megfőtt, öntsük ki egy tálba, picit pihentessük, hogy megszikkadjon, majd kisebb kockákra vágva olajban süssük ki. Főétel mellett köretként zöldségekkel és sajttal megspékelve igazán ínycsiklandó lesz!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago