A gasztronómia mellett nagy szerelmünk az olvasás is, az pedig már non plus ultra, ha a regény központjában ételek szerepelnek. Rita Falk regényei pont ilyenek, mi most az első kötetet ajánljuk nektek.

Megvan az a bajor kis falu, ahol a tenyeres-talpas kocsmárosné egy kezében hoz ki nyolc sört? Ahol ráadásul mindenki ismer mindenkit, sőt a hózentróger sem ment ki a divatból? Na, pont ilyen helyszínre kalauzol el minket a német írónő jópofa regénye.

Niederkaltenkirchen unalmas városkájában tengeti csöppet sem unalmas mindennapjait a bajor rendőr, Franz  Eberhofer, akit fegyelmi okból helyeztek át a nyüzsgő nagyvárosból a szülővárosába. Franz együtt él hippi apjával, aki kendert termeszt a hátsó kertben, valamint félig süket nagymamájával, aki finomabbnál finomabb ételekkel örvendezteti meg a családot.

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
A sorozat Németországban eddig megjelent kötetei

Néha, ha ideje engedi, Franz betér Wolfi kocsmájába, ahol legurít egy-két felest. Aztán jön egy szőke csinibaba a pudlijával, Franz mindennapjai pedig felbolydulni látszanak. Mercedes, a dögös szőke nő körül hamarosan furcsa dolgok történnek, különösebbnél különösebb és bizarrabbnál bizarrabb balesetekben hunynak el egymás után a Neuhofer család tagjai… Franznak nincs mit tenni, fel kell göngyölítse ezt a különös esetet.

Kedvenc szereplőnk egyértelműen a Nagyi, aki állandóan csak süt főz, na meg persze az akciókat hajkurássza a hipermarketekben. A regény végén ráadásul a nagymama receptjei közül is válogathatunk, amik a hagyományos bajor konyha remekeit mutatják be. Sokszor csorgott a nyálunk olvasás közben, de talán ennél is többször nevettünk. Bár a nyomozós szál nem a legerősebb, ha szeretsz nevetni és a bajor konyha sem áll tőled messze, akkor Rita Falk könyveit a világért se hagyd ki.

Addig is pedig a krumpligombóc legyen veletek!

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: