A póréhagyma-krémleves nagyon különleges ízvilágú, a belekerülő tejszínnek hála pedig ellenállhatatlanul krémes is. 

A testes, karóra emlékeztető póréhagymát szinte kivétel nélkül mindenki szereti, ráadásul számos ételnek, például az elegáns francia krémlevesnek is ez adja az alapját. A Vichyssoise levest egy Louis Diat nevű francia séf készítette el a XX. század fordulóján a New York-i Ritz szállóban, amely azóta a francia háztartások közkedvelt fogásává vált.

Az édeskés, selymes, kellemesen lágy ízű póréhagymát nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, hanem mert rendkívül egészséges is.

póréhagyma-krémleves | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Fotó Rouxbe

Hozzávalók

  • 2 póréhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 leveskocka
  • csipet bors

A póréhagymát megpucoljuk, majd karikákra felvágjuk. Kevés zöld részt is tehetünk hozzá.

A vajat egy lábosban felhevítjük, majd rádobjuk a pórét, és kevergetve megfonnyasztjuk. Ezután mehet bele a zúzott fokhagyma is, amivel egy-két percig pirítjuk.

Felengedjük másfél liter vízzel, majd belemorzsoljuk a húsleveskockát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megpucolt, kis darabokra vágott krumplit is hozzátesszük, és körülbelül 15 percig főzzük.

Ha a krumpli puha, levehetjük a tűzről, és botmixerrel pépesíthetjük. Ha ez megtörtént, kezdjük el ismét forralni, öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára.

Várjuk meg, amíg rottyan néhányat. Ha sűrűbben szeertnénk, egy evőkanál lisztet is keverhetünk a tejszínhez.

Kész is az istenien krémes póréhagyma-krémleves, jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: