Ropogós lyoni hagymával mindig szebb az élet

Ugyan ki ne ismerné ezt a ropogós finomságot, amely pikk-pakk kész? A lyoni hagyma egyszerűsége ellenére minden fogást mennyei szintre emel. 

A sült hagyma, vagy elegánsabb nevén lyoni hagyma nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is, ráadásul sokkal finomabb és olcsóbb is, mint a ű bolti. Rengeteg mindenhez nagyon jól megy: a hamburgereken és a hotdogokon át, a különböző sülteket is feldobja, de mi például a salátán is el tudjuk képzelni.

Forrás WiskAffair

Hozzávalók

vöröshagyma
rétesliszt
bő olaj a sütéshez

A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és felszeleteljük. (Kb. 2-3 milliméteres szeletek teljesen megfelelőek, ne legyen se túl vékony, se túl vastag)

A felszeletelt hagymát alaposan szétszedegetjük, megforgatjuk a lisztben, hogy mindenhol beborítsa a hagymákat. A felesleges lisztet pedig szita segítségével rázzuk le róla, mert az olajban úgyis csak megégne.

Az olajat közepes lángon hevítsük fel, és kis adagokban kezdjük el kisütni a hagymát. Azért nem szabd egyszerre sokat sütni, mert mert egyrészt nem tud olyan gyorsan sülni, emiatt kiengedi a hagyma a levét, és inkább csak fő, mint sü. Ebben az esetben pedig a hagyma zsíros és plöttyedt lesz, nem olyan ropogós, amilyet szeretnénk.

Olykor érdemes átkevergetni a hagymát, és legyünk óvatosak, megégni sem szabad hagyni, akkor ugyanis keserű lesz a végeredmény. Ne hagyjuk magára egy pillanatra sem, az a biztos.

Ha már szép zsemleszínűre sült, szedjük ki a hagymát egy papírtörlőre, és ha felitattuk a felesleges olajat akkor átmehetnek egy tiszta papírtörlőre.

Az összes hagymával járjunk el a fentiek szerint (sütés, csöpögtetés, felitatás), amíg elfogy. A leitatást mindig tiszta papírtörlőn végezzük. Teljesen hűtsük ki és szárítsuk le a hagymát, mielőtt elcsomagoljuk. A tárolódobozt is kibélelhetjük tiszta papírtörlővel, mellesleg hosszú ideig, akár 1-2 hétig is eláll, már ha addig el nem fogy!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago