Ha mac and cheese puritánság nem nyerő nálad, akkor jó, ha tudod, hogy még Thomas Jeffersonnak is ez az étel volt az egyik kedvence.
Az egyszerű ételeknek is megvan a maguk szépsége, és pont ilyen az amerikaiak sajtos tésztája is, ahol a trappista és a tejföl helyett, a vaj és a cheddar kapja a főszerepet. Kétségkívül az étel nívóját emeli, hogy még a függetlenségi nyilatkozat atyja, Thomas Jefferson is kedvelte a fogást, sőt az állami vacsorákon is előszeretettel szolgálta fel.
Sokféleképpen megfőzhetjük ezt az ételt, lehet húsmentes, de baconnel is előszeretettel dúsítják, az a lényeg, hogy jó szószos-krémes legyen a végeredményt, Ehhez használhatunk tejszínt, de tejes-lisztes habarással is elérhetjük a kívánt végeredményt. A kész mac and cheese még finomabb, ha miután összekevertük a tésztát a szósszal, beletesszük egy jénaiba, szórunk rá sajtot, és még a sütőben is rápirítunk egy picit. Megéri várni rá!
Hozzávalók
- 20 dkg makaróni
- 15 dkg cheddar sajt
- 2 dl tej
- 2 evőkanál finomliszt
- 5 dkg vaj
- só, bors
A vajon pirítsuk meg a lisztet, ameddig világosbarna nem lesz. Adjuk hozzá a tejet, és kezdjük el forralni. A szószhoz adjuk hozzá a sajtot és addig főzzük, ameddig az teljesen elolvad.
Közben sós vízben főzzük meg a tésztát. Ha az kész keverjük a szószhoz, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Még tutibb lesz, ha ha egy jénai belekanalazzuk a krémes tésztát, szórunk a tetejére sajtot, és egy 20 percre még a sütőben is rápirítunk.
[sc name=”facebook” ]