A mandarin a déli gyümölcsök egyik legfinomabbika és a két legismertebb citrusféle egyike. Egészséges, alacsony a kalóriatartalma és még a bőrünknek is jót tesz!

A mandarin sokak kedvence, többen szívesebben fogyasztják, mint a narancsot. Egyrészt azért, mert könnyebb megpucolni, másrészt az íze is édesebb.

A mandarin története 

Ne ilyen lóhalálával azért! Elsőként fontos tudnunk, hogy a mandarin egy Dél-Kínából származó citrusféle, Európába csak a 19. század folyamán érkezett. A klementin a mandarin kistestvére, amely csupán attól különbözik rokonától, hogy nincs benne mag. Nevét pedig Clement atyáról kapta, aki a mandarinból és a narancsból nemesítette.

A Fülöp-szigeteken és Dél-Kelet Ázsiában vadon termő növény a mandarinfa, amely egz kis termetű és örökzöld faféle. Általában ősszel szüretelik, és októbertől januárig kapható a boltokban.

tangerines 3192863 1280

 A mandarin jótékony hatásai

Az illatos és lédús gyümölcs a kínai népi gyógyászatban is közismert, elsősorban a lázas betegeknek ajánlották, akiket a kiszáradástól próbáltak megóvni. Magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, emellett A-vitaminban is igen gazdag. Bővelkedik rostokban, így az emésztésre is jó hatással van.

Érdemes még tudni a mandarinról, hogy csökkenti a koleszterin szintet, támogatja a vénák és erek működését. A gyümölcs és leve emellett – fitoncid tulajdonságainak köszönhetően – baktériumellenes hatású. (Több nővényfaj is bocsát ki légzése során olyan anyagokat, melyek a levegőben található mikro-organizmusokat elpusztítják, ezt hívják fitoncid hatásnak.) Illóolaja pedig segít a hangulat javításában.

A mandarinban található nobiletin vegyület pedig képes fokozni az inzulinérzékenységet és a koleszterint is csökkenti.

Hirdetés: