Martha Lloyd, Jane Austen közeli barátjának írásából a világhíres írónő hétköznapjaiba nyerhetnek betekintést az olvasók. 

Austenék nagy és társaságkedvelő család hírében álltak, rendszeresen jöttek-mentek náluk a rokonok, barátok és ismerősök, így számtalan alkalom adódott a mulatozásra és a nagy lakomákra. Martha Lloyd Jane Austen egyik legkedvesebb barátja volt, aki éveken át élt a családdal a hampshire-i Chawtonban, ahol az írónő leghíresebb regényeit írta. Az utókor nagy szerencséjére Martha-nak egy kicsit sem esett nehezére az írás, a lány ugyanis egy olyan háztartáskönyvet vezetett Austenék hétköznapjairól, amiben a család kedvelt receptjei mellett gyógymódok és italreceptek is helyet kaptak. A regényírónő egyik nagy favoritja például a mézsör volt.

Austen regényeiben kiemelt szerepet kapnak a finom falatok, ám sajnos nem igazán kapunk pontos leírást az ételek elkészítési módjáról, vagy a hozzávalókról. Martha Lloyd írásának hála azonban már nem titok, hogyan készül a Büszkeség és balítélet híres-neves fehér levese, ahogy az sem, mi fán terem az írónő egyik nagy kedvence, a pirított sajt.

A különösen értékes, kézzel írt mű Martha Lloyd’s Household Book címmel jelenik meg júniusban a Bodleian Library Publishingnek hála, és bár magyar megjelenésről egyelőre nem tudni, mi nagyon bízunk benne, hogy a hazai könyvesboltokba is eljutnak majd napjaink egyik legkedveltebb klasszikus szerzőjének finom receptjei.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: