Maszatos, zavaros, vagyis murcos – mint a forrásban lévő bor színe. Innen már érthető, miért nevezzük murcinak az erjedésben lévő újbort, a must és a bor közti átmenetet. A murci kedvelt ital, még fesztiválja is van Vecsésen: a VII. Vecsési Murcifesztet idén augusztus 31-én tartják.
A török hódoltság utáni lakossághiányt a földesurak betelepítésekkel igyekeztek orvosolni. Így kerültek német (eredetüktől függetlenül nálunk csak sváboknak hívott) bevándorlók Magyarországra. Vecsésre például Grassalkovich Antal hívta őket. A svábok pedig hozták magukkal a szőlőtermesztés tudását és szeretetét. Az 1875-ös filoxérajárvány és a II. világháború utáni kitelepítés többszörösen törte ketté a sváb borkultúrát, amely azonban a rendszerváltás környékén újraéledt. Vecsésen is megalakult a Vecsési Borbarátok Egyesülete, amely a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesülettel közösen a Vecsési Murcifeszt szervezője. A rendezvényen a sváb fúvószene mellett a Borbarátok által felajánlott borokat, csülköt és egyéb ínyencséget – és természetesen murcit kóstolhatnak a látogatók.
Van valami különös béke abban, amikor az ember egy csipetnyi Parajdi sót szór az ételbe.…
A modern fürdőszoba nemcsak praktikus helyiség, hanem napi feltöltőállomás. A zuhanykabin pedig a központi elem:…
Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…
Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…
Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…
A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…