Bolti lapokból is elkészíthetjük a meggyes-mákos rétes receptjét, így sok időt megspórolhatunk. Több száz kipróbált recept közül válogattunk, egy olyat hoztunk most, ami nekünk már bevált. 

A rétes ezerféle lehet, nekünk az almás-fahéjas mellett, a meggyes-mákos a legfinomabb. Maga a tészta is változatos formákat ölthet, van aki a házilag készítettre esküszik, de a legtöbb ember manapság már nem bíbelődik a rétestésztával, a boltival sincs egyébként semmi baj. Valaha a réteskészítés külön esemény volt, ez nem is csoda, hiszen a rétes tészta nyújtása valódi művészet és, komoly odafigyelést igényel.

Mi most a kész réteslapból készítettük el, az is teljesen finom volt. A lényeg, hogy semmiképpen ne spóroljuk ki a tölteléket, a mák és a meggy már többször is bizonyított együtt, így a rétesben is remek párost alkotnak majd.

Hozzávalók

10 dkg kimagozott meggybefőtt
20 dkg mák
1 doboz réteslap
5 dkg vaj
½ db citrom héja
12 dkg porcukor
2 dl tej
igény szerint zsemlemorzsa

A mákot ledaráljuk. A tejbe belekeverjük a cukrot, és belereszeljük egy fél citrom héját, majd ezután felforraljuk. Hozzáadjuk a mákot, és méz sűrűségűre főzzük.

Levesszük a tűzről, belekeverjük a lecsöpögtetett meggyet, és lehűtjük.

A kihajtogatott réteslapokat meglocsoljuk olvasztott vajjal, kevés megszitált zsemlemorzsával megszórjuk, és egyenletesen rákenjük a mákos-meggyes tölteléket. Óvatosan felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és vajjal megkenjük a tetejét.

Közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha megsült, 5-10 percig érdemes pihentetjük. Rézsútosan felvágva, porcukorral megszórva tálaljuk.

Hirdetés: