Van egy olyan süti, amelynek senki nem tud ellenállni: a linzer finoman porcukrozott, puha tészta, amelynek középén egy kis finom baracklekvár van, egyszerűen nincs párja.
Na persze nem mindegyik linzer ilyen, akadnak például porladó vagy éppen kőkemény szörnyűségek is, ha azonban ezektől eltekintünk, a jól sikerült “példányok” tényleg nagyon ízletesek, olyannyira, hogy mi például sosem tudunk nekik nemet mondani.
A linzer tészta titka a friss alapanyagokban és a hűtőben való pihentetésben rejlik, ugyanis az összeállított tészták nyújtása előtt legalább egy órán keresztül a hűtőben kell pihentetni. Ha pedig mindez megvan, akkor nem lehet gond a linzerünkkel, ami már csak azért is praktikus, mert egy fémtartóan nagyon sokáig eltartható.
Hozzávalók
60 dekagramm liszt,
40 dekagramm vaj vagy margarin,
20 dekagramm porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
2 tojás sárgája, só,
2 teáskanál sütőpor.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd morzsoljuk bele a vajat. Keverjük el a vaníliás cukorral a tojássárgáját, és adjuk hozzá a lisztes-vajas keverékhez. Kezdjük el gyúrni, és egészen addig végezzük ezt a műveletet, amíg el nem válik a kezünkről. Ekkor csomagoljuk be Folpackba, és tegyük a hűtőbe, pihentessük legalább egy órát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyjából 3-4 milliméter vastagra. Vegyük elő a kis süteményformákat, és szúrjunk ki mintákat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és kb. 15 perc alatt süssük meg a tésztát. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kemény lesz. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, és attól is, hogy milyen vastagra nyújtottuk ki a tésztát. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd két-két darabonként ragasszuk össze lekvárral. A tetejére szórjunk cukorral kevert apróra vágott diót, ami díszítésként is jó célt szolgál, és még finomabb is lesz tőle a sütink!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Recept forrása: Magyarországom
[sc name=”facebook” ]