A burgonyakrémleves egy végtelenül egyszerű, ugyanakkor olcsó fogás, a fűszerezés pedig csakis rajtunk múlik.
Az ősz beköszöntével előszeretettel kutatunk a meleg levesek és krémlevesek receptjei után, amik különösen jól esnek a hűvös és borongós időben. Bár a krumpli elég puritán zöldség, meglepően finom, és selymes leves készíthető belőle.
Még laktatóbbá tehetjük, ha baconnal, kenyérkockákkal vagy reszelt sajttal spékeljük meg.
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db babérlevél
- 1 dl tejszín
- 1 db húsleveskocka
- só
- bors
- szerecsendió
A krumplit pucoljuk és mossuk meg, majd vágjuk kis darabokra. A hagymát aprítssuk fel, és kevés zsiradékon pirítsuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és ezzel együtt is pirítsuk kicsit. Rakjuk hozzá a krumplit, kicsit futtassuk meg, majd öntsuk fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, babérlevéllel, morzsoljuk bele a leveskockát, majd fedjük le, és főzzük puhára körülbelül 15 perc alatt. Ezt követően pépesítsük botmixerrel, majd tegyük vissza a tűzre, öntsük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze. Elég, ha egyet-kettőt rottyan, utána kóstolhatunk is, ha kell, még ízesítsünk rajta. Húzzuk le a tűzről, és forrón, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Kész is a burgonyakrémleves, jó étvágyat kívánunk hozzá.
[sc name=”facebook” ]