A panna cotta neve sokak számára ismerős lehet az éttermekből vagy cukrászdákból, de talán még kevesen készítették el otthon. Ehhez az olasz desszerthez mutatunk egy szuper receptet, amellyel könnyűszerrel elkészítheted házilag is.
Az olasz konyhába nemcsak a pizza és a spagetti szuper, de a desszertek táján is lenne mit ellesni tőlük. A tiramisu mellett, mi nagy panna cotta rajongók is vagyunk. Ez az édesség Olaszország Piemont tartományának Le Langhe régiójából származik, neve szó szerinti fordításban főtt tejszínt jelent. Egy picit azért mi magyarok is hozzátettünk a panna cotta kialakulásához, ugyanis a legenda szerint az 1900-as évek elején egy magyar hölgy készítette el először jelenleg is ismert formájában.
Az igazi panna cotta sikerének titka az összetevőkben és azok minőségében rejlik. Nem mindegy hát, hogy miből is dobjuk össze ezt a krémes tejszínből készült pudingot, amely a francia bavarois-nak és a dél olaszországi biancomangiare-nek (mandulatej-puding) a rokona. A panna cottát szervírozhatjuk különböző gyömülcsös mártások kíséretében, péládul erdei gyümölcsökkel remekül harmonizál. A bátrabbak akár a sós változatokat is kipróbálhatják.
Mi megmaradunk a klasszikus verziónál, mutatjuk is a receptet!
Hozzávalók
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília
A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntjük. A vaníliarudat óvatosan hosszában bemetszük, majd a benne rejtező magokat belekaparjuk a tejes tejszínbe. Magát a rudat is beletesszük, és elkezdjük főzni az elegyet, nem túl nagy lángon. Hagyjuk, hogy felforrjon, majd lehúzzuk a tűzről, betesszük a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtjük a sodót. Mikor már kellően langyos hőmérsékletű, akkor formába öntjük, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.
Tálaláskor a késünk élét végigfuttatjuk a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyunk neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.
- 100 g friss vagy fagyasztott magozott cseresznye (esetleg befőtt is lehet)
- 2 tk. méz
- 4-5 csillagánizsmag, mozsárban megtörve
A magozott cseresznyét a mézzel és a csillagánizzsal egy kis lábasba tesszük, és 3-4 percig főzzük. Ezalatt a cseresznye levet ereszt, ami a főzés során szépen besűrűsödik. A szószt kihűtjük, és a kész, dermesztett panna cotta tetejére kanalazzuk.