A baklava hallatán a legtöbben nem néznének kérdően, sőt biztosak vagyunk benne, hogy sokan kóstoltátok is már. A Balkán egyik legkedveltebb ételét nem könnyű elkészíteni, de mi segítünk ebben.

A balkalava számos balkáni és közel-keleti nemzet konyhájában megtalálható, ahol mindegyik nemzet sajátos ételként tartja számon. Egy roppant kiadós édességről van szó, amelynek alapját a rétestésztalapok adják, a rétegek között dió és pisztácia lapul.

A baklava története nincs egyértelműen dokumentálva, így biztos információkkal sajnos nem szolgálhatunk. Egyes elképzelés szerint az isztanbuli Topkapı palota konyhájában készítették el először a süteményt mai formájában. A ramadán 15 napján a szultán ezzel az édességgel kedveskedett a janicsároknak.

Ha igazán édesszájú vagy, de eddig sosem mertél belefogni a baklava elkészítésébe, akkor eljött az idő!

3443667304 bcbed1f360 o

Hozzzávalók

  • 80 dkg cukor
  • 1/2 db citrom leve
  • 2 tk rózsavíz (elhagyható)
  • 30 dkg pisztácia vagy dióbél (sózatlan, hántolt )
  • 50 dkg vaj + a kenéshez
  • 2,5 csomag yufka tészta vagy réteslap (25 dkg­-os)

A sziruphoz 5 dl vizet egy kisebb edényben elkeverünk cukorral, citromlével és a rózsavízzel, majd kb. 5 percig forraljuk. Ezt követően hagyjuk kihűlni. Mindeközben a pisztáciát apróra törjük és ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Egy kb. 25 x 35 cm-­es tepsit kikenünk vajjal, és rétegesen belefektetjük a tésztalapok felét. A legfelső réteget vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, és egyenletesen elosztjuk rajta a pisztáciát. A maradék tésztával folytatjuk a rétegezést úgy, hogy közben az utolsó 3-­4 lapot vékonyan megkenjük vajjal. A túllógó tésztaszéleket egy éles késsel levágjuk. Ezután a baklavát kisebb négyzetekre vagy rombuszokra vágjuk, leöntjük a maradék olvasztott vajjal, és 35­-40 percig sütjük, amíg a teteje egyenletesen piros és ropogós lesz. A sütőből kivéve a vágások mentén késsel rásegítünk, hogy a kis sütemények elkülönüljenek.

Legvégül, ameddig még forró a baklava nyakon ötnjük a cukorsziruppal, és legalább négy órát pihentetjük. Ez idő alatt a szirupot teljesen magába szívja, utána fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Hirdetés: